Поливане на вашите градини и съвети при избора на поливна система

Избор на поливни системи

За никой не е тайна, че един от първостепенните фактори при отглеждането на растенията, е водата. Бихте могли да доставяте нужното количество вода на своите зелени любимци, както на ръка, така и чрез поливни системи. Тази статия е създадена с цел да ви поднесе коктейл от съвети, с които да си служите при отглеждането на растителните видове.

Поливането и неговите специфики

За да се чувстват вашите растения свежи, то важно е да сте наясно, че за доброто напояване са от ключова важност интервалите, през които го извършвате, както и количеството вода. Хората, които обитават къщи с просторни дворове, то навярно са се сблъскали с проблема, касаещ напояването на зелените площи. Добре е те да се поливат равномерно и да не ги оставяте дълго време без вода.

Ако е лято, то стремете се към това да ги поливате всяка вечер и така ще имате възможността да се радвате на онзи зелен Рай, който всеки се стреми да постигне. Ако е твърде горещо, то на квадратен метър трябва да се влива около 5 – 6 литра вода. Има и такива хора, които не разполагат с поливна система. В такъв случай от вас се изисква да напоявате по-рядко, но с много по-голямо количество вода.

Ако спазвате съветите, изписани до момента и тези, до които те първа ще се докоснете, то корените на вашите растения няма да останат без вода, а райграсът ви винаги ще бъде зелен. Като отрицателен резултат е възможно райграсът да няма перфектен вид, поради намаляване на растежа. В случай, че можете редовно да осигурите поливането, то бъдете сигурни, че радостта от перфектния вид на зелените площи във вашия двор, ще бъде несравнима.

Препоръчително е поливането да се извършва по хладните часове от денонощието. Именно поради тази причина, съветът ни е да поливате късно вечер или рано сутрин. Ако си служите с поливни системи, то пускайте ги вечерта.
Ако се грижите предимно за градински растения, то най-подходящият метод за напояване при тях е капковият или гравитачно поливане. В никакъв случай не поливайте самите листа на цветята, тъй като вероятността да се образува загниване е твърде огромна. Другата положителна страна на капковото напояване е, че се спестява не малко количество вода. Ако сте торили своите цветя, то добре би било да полеете веднага след това. Пръскането с препарати изисква 24 – часова почивка от поливане.

Ако почвата, върху която отглеждате своите растения, е глинеста, то препоръките на специалистите са да я поливате сравнително по-рядко от песъчливите терени. Във всяка една градина съществуват както слънчеви, така и сенчести участъци. Тези, изложени на прякото слънце, се поливат по-често, в сравнение с онези, които остават под сянката на овощните дървета или други видове храсти.

Кога да поливаме своите растения?

За пръв път градинарите трябва да полеят своите растения, цветя, храсти и дървета през март месец, а краят на поливането настъпва през ноември. Ако се грижите за саксийни видове растения, то и през зимата им оставяйте вода, но се стремете към това тя да бъде в умерени количества, за да не се получи преовлажняване. На вечнозелените растения трябва да им се достави нужното количество вода, тъй като тяхната листна маса е много по-голяма и лесно водата се изпарява.

В случай, че не разполагате с достатъчно време, което да отделите за поливането на вашите градини, то бихте могли да наемете фирма, доказала многократно своя опит. Специалистите не само ще се погрижат за това дворовете ви да изглеждат добре, но и ще ви съветват неуморно за всяко нещо, представляващо важност за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.