Естествен или изкуствен мрамор – какви са разликите

Строеж - естествен мрамор, изкуствен, избор

Изкуственият мрамор – това е бюджетен аналог на естествения, който позволява да се спести от оформление на интериора или от довършителните дейности по сградата и в същото време се получава прекрасен резултат.

В тази статия ще разберем какви са особеностите на изкуствения и натуралния мрамор, ще се научим да различаваме и да разбираме качествен естествен камък.

Произход на естествения мрамор

За първи път „белият камък”, именно така се превежда от латински, е използван в строителството в Древна Елада. Древногръцките майстори са оценили неговата здравина, простата на изработка и визуални свойства.

И разбрали, че това е най-добрият материал за строителството на сгради. Мраморните конструкции от антични времена са стигнали до наши дни, като са преживели десетилетия.

Уникалните свойства на мрамора са обусловени от механизма на неговото формиране. Под действието на тежестта на земната обвивка карбонатните скали набират здравина.

И кристалите на калцита, основният минерал, образуващ мрамор, здраво се съединяват помежду си, като осигуряват лекота на полиране на камъка.

В резултат на структурно изменение на карбонатните скали протича сцепление на зърната на калцита с минерали и органични примеси. Така се формира неповторима форма и цвят на камъка.

Класификация на мрамора по цветове

Белият мрамор е най-известен. Представлява калцит в чист вид. От него удобно се изготвят скулптури, статуетки, вази и прочие елементи на интериора със сложен декор, доколкото е достатъчно податлив и мек.

Най-ценният вид бял мрамор се добива в карарските каменоломни, в Апуанските Алпи. Това е италиански мрамор, който притежава топъл бял или прозрачен светлосин оттенък. Най-разпространеният вид мрамор е сивият. Добива се на много места.

Всъщност палитрата на мрамора е много разнообразна. Съществуват следните видове цветен мрамор:

Но палитрата от мрамори е много разнообразна, съществуват различни видове цветен мрамор – черен, бежов, червен, розов, жълт и дори зелен.

Независимо от това към какъв вид принадлежи мраморът, изглежда великолепно. Но цената на натуралния камък е доста висока. Затова производителите измислили икономичен еквивалент.

Прогресивните технологии позволяват успешно превръщане на полимери с помощта на боядисващи вещества в достоверно копие на естествен мрамор.

Видове изкуствен мрамор

Полимербетон

Състои се от акрилови смоли и примеси на разтрошен мрамор, кварц и други камъни. За придаване на форма, се слага в специални подони. В резултат се получават скулптори, мивки и други изделия.

Гъвкав

Това са плоскости от лека огъваща се пластмаса, покрита с декоративен слой от епоксидни смоли, боядисващи пигменти и парчета мрамор.

Правила за избор на качествен естествен мрамор

Първо, определете с какво си имате работа – с естествен мрамор или с изкуствен аналог. Ако не се вглеждате, те са почти идентични.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *