Как да боядисаме жилището си, като професионалисти

професионално боядисване

Качествената поддръжка на едно жилище включва различни процедури и редовна грижа. Честото почистване и подреждане на предметите в дома е достатъчно до определен момент. В други случаи понякога се налага да обърнем по-сериозно внимание на онези елементи, които търпят по-редки проблеми.

Това касае и цвета на помещението. Боядисването на една стая или цял дом звучи така, сякаш просто ще вземем четка, кофа с боя и готово. За съжаление нещата не винаги са толкова лесни за изпълнение. Особено, ако нямате нужния опит и умения за да пребоядисате качествено жилището си.

Въпреки това пребоядисването е една от процедурите, които можете да направите сами и по този начин да освежите приятно дома си. Справяйки се сами с тази задача ще научите ново умение и в същото време ще спестите пари, които да инвестирате в нещо друго, от което се нуждаете.

Тук ще разгледаме няколко полезни съвета и добри практики, които ще помогнат да боядисате качествено дома си за нула време.

  1. Подготовка. Важно е да подготвите повърхността, която тепърва сте решили да боядисвате. Успешното боядисване започва именно с тази процедура. Стените и останалите повърхности, които сте решили да боядисвате трябва да бъдат добре почистени от всякакъв вид неравности.

Това означава, че ако се наложи трябва да изстържете всеки тип неравности, чието място не е на стената. В случай, че има малки дупки или пукнатини е нужно да бъдат запълнени с подходящата за това смес. Но най-важното на този етап е да сте наясно, че при такива усложнения, боята едва ли би могла да се справи сама.

 

  1. Подгответе основния цвят. В случай,че ще използвате базов такъв, без да има нужда от промяна в нюанса, тази задача отпада. Ако пък сте решили да комбинирате два или повече цвята, за да получите трети уникален, е добре да бъдете достатъчно внимателни при количеството и комбинирането.

В доста случаи ще бъде нужно да „минете с първа ръка“ площта, която ще боядисвате. Това е в ситуациите, при които ще боядисвате духа стена или такава, която вече е боядисана с по-тъмен цвят. Предимствата на „първата ръка“ са, че тя прикрива евентуални петна, които вече са на стената и не могат да бъдат изчистени.

Тя също позволява да третирате повърхностите само веднъж след нея. И трето и може би най-важно, подобрява връзката между слоевете боя, което от своя страна намалява вероятността от поява на мехурчета с въздух и беленето.

 

  1. Поставете плат или брезент, като предпазна настилка за пода. Така ще предотвратите нежеланите изцапвания. Това е по-добрият вариант от застилането на пода с найлон. Той може би би бил по-евтин, но от друга страна не е толкова удобен при движение и би залепвал при всеки опит да се стъпвате по него.

Брезентът е абсолютно издръжлив на петна, пропускливост и късане. Поставен на пода той не се повдига и няма риск да се „събере“, както и да се спънете в него, както е при найлона, тъй като е по-тежък и на практика е плосък също като пода на помещението.

Платът или брезентът успяват да абсорбират капките и петна боя, които попаднат върху им. Това е добре, тъй като по този начин липсва опасността от подхлъзване. Този тип материал може да бъде и прилежно сгънат в ъглите на помещението или където е нужно. Брезентът също би могъл да се използва години наред, за разлика от найлона.

  1. Използвайте оребрен съд за боята. Кофата или всеки друг тип съд, в който се съдържа приготвената вече боя е добре да има оребрен край, който да послужи за добро изцеждане на четката или валяка за боядисване. Ако използвате леген, в който да дозирате боята може да се стигне до нежелана бъркотия и изцапани стени, под или мебели.

По-добър вариант е да изсипете нужната ви боя в кофа с голям обем, която разполага с добре оребрена част или решетка, която да послужи за доброто отцеждане на излишната боя от четката или валяка. Подобни решетки могат да бъдат прикрепени към вътрешната част на ръба на кофата.

Напълнете кофата наполовина с боя, след което окачете решетката във вътрешния й край. Натопявайки четката или валяка с боя, оберете добре боята по неравната повърхност на решетката, като по този начин ще премахнете излишното количество боя. Точно толкова лесно е.

 

  1. Почистването

В случай, че сте приключили с боядисването за деня, но все още има какво да се желае, не е нужно да миете всички използвани четки и валяци. Вместо това просто изстържете остатъците от боя от тях, след което ги опаковайте здраво в найлонови торбички, подобни на тези, които се използват за храна.

Идеята е да няма достъп на въздух. След това ги поставете в хладилник. Това може би звучи странно, но повярвайте работи! Този метод няма да позволи на боята по четките и валяците да засъхне през нощта и да ги превърне в неизползваеми.

На следващия ден, просто отстранете „опаковката“ и използвайте отново четките и валяците за да продължите боядисването.  Този тип съхранение може да запази средствата за боядисване до няколко дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.