Масивния паркет – какви са неговите предимства

паркет

Предимства на масивния паркет

Масивният паркет определено си има много положителни страни, но на първо място трябва да отбележим неговото безспорно дълголетие.

Ако ламинатите имат средна продължителност на живот около 10 години, то естествените паркети могат да изкарат десетилетия със съвсем елементарна поддръжка.

Така например, ако циклите настилката редовно, паркетът ще живее много дълго време и ще запази вида си за поколенията. Добре поддържания паркет може да живее 50, 60 или дори 100 години.

Разбира се, дори и да не се грижите за него, той пак може да има доста дълъг живот, но тогава може и да не се запази в толкова добро състояние.паркет

Поддържа топлината

Сред най-големите предимства на масивния паркет е това, че може да поддържа топлината в дома за по-дълго време. Дъските му се затоплят и задържат топлината в себе си. Освен това играят ролята и на изолатор, който не позволява топлината да излезе от стаята през пода. Помещенията, в които има масивен паркет се нуждаят от по-малко електроенергия за да се затоплят и след това да поддържат температурата.

Естетически са много добро решение

Макар че ламинираните паркети предлагат изключително добри решения от гледна точка на естетиката, те все пак са създадени да изглеждат по определен начин и понякога си проличава, че са изкуствено създадени.

Съвсем различно е да имате контакт с естествен дървен материал, какъвто представлява масивния паркет.

Предлагат се и втора ръка

Нека само да отбележим един факт – ламинираните паркети никога не се предлагат втора употреба, защото не са годни за повторно поставяне, докато естествените паркети много често се изваждат от мястото, на което са поставени и се препродават на друго домакинство.

Самият факт, че могат да се продадат втора ръка и има кой да ги купи говори много.

След циклене става неузнаваем

Истинският масивен паркет може да добие вид на чисто нов след като се изцикли и лакира. Това означава, че ако вече е остарял и потъмнял можете да го освежите така, че да изглежда отново като чисто нов и току що поставен.

Недостатъци на масивния паркет

Масивният паркет е много далеч от това да бъде идеален. Той има изключително много недостатъци и ако някои са лесно преодолими, то други могат буквално да ви скъсат нервите.

Какво най-вероятно ще ви дразни ако изберете да поставите натурален масивен паркет, ще видим на следващите редове.

Основният недостатък на масивния паркет

Като основен недостатък на масивния паркет може да се определи това, че той вече спада към категорията луксозни продукти. Цените буквално са полетели до небесата, стигайки се до там, че много хора, които искат да си купят за дома истински паркет го търсят втора употреба от различни сайтове в интернет.

Така действително може да се закупи на значително по-ниска цена, но и качеството далеч няма да бъде това, което човек очаква.

Причината е, че при поставяне паркета обикновено се прилепя, което прави отделните му части много трудни за разглобяване в последствие.

Действително обаче, хората си имат своите причини за да предприемат подобни крачки, тъй като масивния паркет напоследък все по-често се предлага на нереално висока цена, която дори се определя на дъска.

Сами можете да си представите колко дъски са необходими за да се покрие пода на едно помещение и да си дадете сметка колко би струвало това, дори и ако цената варира и е например между 5 и 10 лева на бройка.

Това кара много хора да се откажат от идеята за истински дървен паркет и да заложат на ламинат.

Реално погледнато, ламинираната подова настилка може да ви излезе по-изгодна дори и ако се налага да я подменяте всеки път, в който се повреди или издраска от някоя мебел.

Поддържа се трудно

Освен всички свои отрицателни страни, масивния дървен паркет се поддържа много трудно. Той реагира много зле на влага, защото дори и при малки количества има свойството да се надува и да попива течността, след което да изсъхва много трудно и бавно.

Освен това, на всеки няколко години се налага да се цикли, защото иначе светлия дървесен цвят се губи и настилката видимо потъмнява.

Това също не е лесно, защото от една страна изисква средства, а от друга страна създава неудобството да трябва да вадим мебелите от стаята.

Самото миене също не е лесна задача. Трябва да се използва съвсем леко навлажнен парцал, а също така може да е и леко напоен с препарат за миене на паркет. Това ще придаде блясък и приятен оттенък.

Завъжда буболечки

Една от най-неприятните страни на паркета е, че лесно завъжда буболечки. Мравки или дървеници, всички са еднакво неприятни и нежелани, а може би върхът на неприятностите идва ако се завъдят термити, които могат да се разпространят във всички дървени мебели и да проядат всички в дълбочина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *