Късо съединение – какви са най-често причините

Строеж - късо съединение, причини, опасност

Независимо от причините за възникване, късото съединение в електрическата мрежа това е една от най-неприятните по отношение диагностика и ремонт неизправности на електрическата мрежа – в апартамент, къща или производствено помещение.

Особено тежък случай е късото съединение на скрит електрически проводник, тъй като е под слой замазка.

Дори и ако в инструментите у дома имате прибори, които помагат за намиране на мястото, където е дало накъсо, без да се налага да се кърти мазилката, то за ремонт проводникът все пак трябва да се разкрие.

Разновидности на късото съединение, причини и методи за търсене

Късото съединение е вследствие на редица причини, поради които фазовият проводник влиза в съприкосновение с нулевия или изолацията между тях не възпрепятства възникването на дъгов заряд. Основните причини това да се случва обикновено са следните:

Физическо износване на изолацията

Става с течение на времето и вследствие дори на незначителни, но редовни колебания в температурите.

Обикновено в такъв случай изолацията постепенно става от гъвкава крехка – по нея се появяват пукнатини, в които може да се натрупва влага или прах. В случай на неблагоприятно стечение на обстоятелствата това може да предизвика късо съединение чрез микродъга, като това е най-тежкият случай от гледна точка на търсене на неизправност.

Причината е, че външно проводникът изглежда цял, но когато към него се подава напрежение, то с течение времето е възможно да се включи предпазителя.

Търсенето на преобладаващия брой неизправности в електрическата верига протича на принципа на проверката на слабите звена – това са всякакви контакти, преходи – всички тези места, където при монтаж се нарушава външната изолация на кабела.

Затова в скрития проводник търсенето на неизправност винаги трябва да започва от контакти и разпределителни кутии.

В този случай се прави се прави внимателен преглед на проводника, ако предпазителят е изключил захранването, то е възможно в мястото на късото изолацията да е прегоряла и това да се види.

В някои случаи се налага да се направи стрес тест на проводника, като се подава към него по-високо напрежение.

Това е доста екстремен метод, тъй като всъщност се налага да се предизвика истинско късо съединение, след което неизправното място е видимо с невъоръжено око.

За скрит проводник и откриване на малки пукнатини в изолацията също е възможно да използваме мегаом метър, но само той ще покаже наличието на локализирания участък на електрическа верига, а мястото на неговото възникване може да се определи.

След като намерим неизправност, то вече в зависимост от общото състояние на проводника трябва да се реши, да се сменя ли кабелът или да се възстанови изолацията с изолента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *