Покупка на имот – малък или голям апартамент за изберем

Покупка на имот - малък или голям апартамент за изберем

Много голяма част от потенциалните купувачи на недвижими имоти изпитват колебания дали е по-добре да се насочат към малък имот или или е по-добре да инвестират в голям апартамент.

И двата варианта си имат своите предимства, като правилното решение зависи от няколко допълнителни фактора. Сред основните са местоположението на недвижимия имот, типа строителство (дали жилището е тухла, панел, ПК) и един от най-важните – вашата лична причина, поради която купувате недвижимия имот.

Предимствата и недостатъците на малките жилища

Малките жилища обикновено са студия, гарсониери и двустайни апартаменти. Те се отличават с това, че поддържат по-висока цена на квадратен метър, отколкото големите апартаменти.

Считат се за по-бързооборотни, тъй като като цяло се продават много по-бързо и се задържат много по-малко на пазара. Причината за това е, че освен да са подходящи за живеене за малко семейство, те са много добър избор и като инвестиция за отдаване под наем или с цел туризъм.

Минусите тук са, че пространството не е голямо и ако семейството се разрастне, тогава може да липсва място за комфортно съжителство между отделните членове на домакинството поради.

Предимства и недостатъци на големите апартаменти

Към големите апартаменти спадат тристайни, четиристайни, многостайни (с повече от четири стаи) и мезонети. Обикновено, този тип апартаменти имат по-ниска цена на квадратен метър, но са по-скъпи поради голямата си площ.

Те имат предимството да са много комфортни, когато се налага да съжителстват по-големи домакинства, като например такива с повече деца или такива, при които живеят заедно различни поколения.

Недостатъкът им е, че са по-бавнооборотни, тоест отнема повече време, когато собствениците искат да ги продадат. Освен това поддържат по-ниска цена на квадратен метър и се отдават под наем по-трудно, тъй като наемите им са по-високи.

Помислете за това, което смятате да правите с имота

За да изберете правилното жилище, помислете какво смятате да правите с имота и защо го купувате. Разгледайте всичко, което се предлага и помислете с какво сте склонни на компромис, тъй като такъв почти винаги се налага. Мислете много, не прибързвайте с вземането на решение и опознайте пазара по-добре преди да се решите на покупка (вижте на Oikia.com – сайт за продажба на имоти).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *