Ако прахосмукачката не дърпа – какво да правим

Строеж - прахосмукачка, филтър, почистванеВсеки един от нас може да се сблъска с много разпространен проблем, когато прахосмукачката спре да дърпа или смуче прекалено слабо. Този проблем не е задължително да е признак на разваляне на прахосмукачката, причините могат да са много по-прости, отколкото би си представила разтревожената домакиня.

За да разберем защо е възникнала тази неизправност, е необходимо да проведем диагностика. Едва след това можем да си правим изводи.

Проблемът може да открием и сами. Най-важното е да си имаме поне малка представа какви са възможните неизправности, които биха могли да възникват и да станат повод за невъзможност за засмукване от прахосмукачката.

Съществуват няколко причини, поради които прахосмукачката престава да работи нормално:

  • Препълнена торба;
  • Запушен филтър;
  • Излизане от строя на някой от елементите на устройството;
  • Неизправност на двигателя;

Препълнена торба за събиране на прах и по-едри частици

Най-честата причина, поради която прахосмукачката не функционира както трябва е препълнената торба. При запълването ѝ на 70-80% смукателната способност на уреда рязко намалява, докато не изчезне напълно.

В съвременните модели нивото на препълване на филтъра на прахосмукачката се изобразява посредством светлинна индикация, разположена на корпуса.

Ако малката лампа свети в зелено, това означава, че засега торбата може и да не се изпразва и почиства. Червеният цвят на индикатора сигнализира, че е време или за смяна или за почистване на торбата.

В старите модели няма такава функция, затова е доста по-сложно да се разбере до колко е пълна торбата. Необходимо периодично капакът да се отваря и да се поглежда, тоест процесът трябва да се контролира ръчно.

Решението на проблема с препълнената торба е повече от очевидно. Ако в прахосмукачката е поставена хартиена торба за еднократно употреба, е необходимо да се замени с нова.

Ако се използва такава за многократна употреба от текстил, подлежи освен на изпразване и на изтупване. След това се слага обратно в прахосмукачката. Още по-добре е, ако торбата за многократна употреба се плакне с чиста вода и се оставя да изсъхне.

Ако почистването на торбата за събиране на прах не е започнала нормално да абсорбира, е необходимо да се обърне внимание на регулаторът на мощността.

Често е поставен на минимум, затова и уредът не се справя с почистването. Смяната на режима позволява на прахосмукачката да върши своята работа в пълен обем.

Почистване на филтъра

Отговорът на въпроса защо прахосмукачката е престанала да събира праха и отпадъците, може би е в задръстения филтър.

Проверката на пропускливостта на HEPA филтърът и този за фино почистване, който е разположен пред мотора и закрепен с тилната страна на корпуса, може да спомогне за изясняване на ситуацията.