Черна баня – грамотно дозиране на цветовете

Строеж - баня, черна, правила

Черното е най-тайнственият от всички цветове. Колко загадъчни образи крие в себе си. Това са черни очи на прекрасна девойка от стара песен и черната котка от детските приказки – най-необяснимото произведение на изкуството от 20-ти век.

В европейската култура черният цвят е цветът на траура. В продължение на векове хората са го свързвали със смърт, тъга, самота.

Едва наскоро започна триумфалното шествие на черния цвят по света. Сега черното е класика, признак на добър тон.

Днес черното вече никъде не изглежда неуместно, и затова най-често могат да се срещнат интериори, в които черният цвят е доминиращ.

Психологическо въздействие на черния цвят

Черното принадлежи към неутралната цветова гама и затова притежава успокояващи свойства. Спомага за намаляване на нервното напрежение и създава усещане за защита.

Но едновременно с това може да оказва и неблагоприятно въздействие на психиката. Постоянният престой сред черно може да предизвика депресия, тъга и апатия.

Психолозите твърдят, че тези, които избират черното, са с доста труден характер. Това са скрити и недоверчиви натури. Често са подложени на мистични настроения.

Любителите на черното си знаят цената, на първо място, това е остър ум и способност за управление на други хора. Властта има голямо значение за тях.

Предимства и недостатъци

Черното е доста сложен цвят, но при правилно използване се създава неповторим контрастен дизайн.

Предимства

За банята черното е не по-малко подходящо, отколкото за всички други помещения у дома. Банята това е мястото, с което започва и завършва нашият ден.

Сутрин се ободряваме там и събираме енергия под контрастен душ, а вечер се отпускаме в топла вана след напрегнат работен ден.

В тази посока – черното е един от най-удачните цветове за оформяне на банята, тъй като от една страна ни помага да се съсредоточим, а от друга отпуска и успокоява.

Освен това черното придава на помещенията строгост и благородство. Черната от пода до тавана баня със сигурност ще изглежда много ефектно, но в само в случай, че е достатъчно просторна.

Ако помещението не е голямо, но не смятате да се отказвате от черното, по-добре да го използвате в комбинация с други цветове.

Черното се съчетава добре с цялата цветова палитра, и в това е неговото голямо предимство.

Когато вземете за основа черното за банята, то можете да подберете всеки цвят, с който да го съчетаете.

А с помощта на комбинация на черно със светлата цветова палитра, можете визуално да измените размерите на помещението.

Черното следва с повишено внимание да се използва при оформление на малки бани. Ако малко помещение се направи в черно от тавана до пода, се създава потискащо настроение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *