Гъвкав ламинат – какви са предимствата

Строеж - гъвкав ламинат, предимства, правила

Какво е това ламинат може би знае всеки. Свикнали сме във всеки строителен супермаркет задължително да има щанд с ламинирани панели.

Но сега в същите магазини може да се срещне и друг материал с по-интригуващо название – „гъвкав ламинат”.

По своя външен вид почти не се отличава от обикновения, но се характеризира с особена гъвкавост, устойчивост на износване и лесен монтаж.

Що за покритие е това, какви са предимствата и как се полага? На всички тези въпроси, които неизбежно възникват за всеки заинтересовал се потребител, ще дадем изчерпателни отговори точно сега.

Гъвкав ламинат – що за покритие е това?

Гъвкав ламинат – това са пластични винилови плочи, които са във вид на планки. Състоят се от 2 слоя:

  • Горен слой – защитен, от полиуретан и алуминиев оксид. Тази част от гъвкавия ламинат е отговорна за неговия външен вид, тъй като позволява имитиране на най-различни материали – дърво, камък, плочка. Полиуретанът в състава осигурява защита от механични въздействия. Горният слой гъвкав ламинат се отнася към 43 клас устойчивост на износване.
  • Долен слой – основен, устойчив на износване, от винил. На него е разположена лепяща основа и лента, която позволява при поставяне да се мине без специални заключващи съединения и обикновено лепило.

Предимство на подовото покритие

  • 100% устойчивост на вода – виниловият ламинат може да се полага в бани, влажни производствени помещения. Дори излята на пода вода, останала дълго време непочистена, няма да навреди на винила. Това е едно от основните негови предимства, в сравнение с традиционния ламинат.
  • Устойчивост на износване – гъвкавият ламинат е сертифициран като клас 43 устойчивост на износване, което позволява използване не само в жилищни, но и в производствени помещения. Класът на обикновения ламинат е в границите 21-34. Разликата е очевидна.
  • Безопасност – виниловият ламинат е произведен от напълно безопасни компоненти. Обикновеният, дори с добро качество, има в своя състав формаделхидни, акрилови и меламинови смоли.
  • Лесно и бързо полагане – гъвкавият ламинат със смарт лента не предявява специфични изисквания към качеството на подовата настилка. Може да се полага, дори на старо, неидеално равно покритие. Монтажът на винилови планки е много лесен и е по възможностите, дори на начинаещ. Средната скорост на полага е 6-7 квадратни метра в час.
  • Отлични звукоизолационни свойства, които не изискват допълнителни мерки за защита от шум във вид на подложка;
  • Възможност за използване в системите за подово отопление;
  • Лесен за ремонт – планката с нарушена цялост лесно се отлепва и се заменя с нова. Демонтирането на цялото подово покритие не е необходимо;
  • Негорим материал – пожарна безопасност;

Основните предимства на гъвкавия ламинат са устойчивост на вода и влага и сходство с естествен паркет.

Comments 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *