Идеално осветление за кухнята – какво е важно да знаем

Строеж - кухня, осветление, влияние

Как да организираме осветлението в кухнята, най-честите грешки в кухнята, как правилно да разберем лампи и да пестим от електроенергия?

Основната тайна на доброто осветление в кухнята е да бъде на много нива. Във всяка функционална зона – там, където миете съдове, режете продукти – трябва да има източници на светлина. Нека разберем какви именно.

Общо осветление на кухнята

Без общо осветление на тавана в кухнята не може да се мине. Задачата е да се поддържа комфортно осветление и през нощта.

Грешка №1 – планиране на осветлението преди предвиждане как ще изглежда кухненската гарнитура

Решение – какво трябва да бъде осветлението на вашата кухня, трябва да определите преди началото на ремонта.

Но като сте направили планирането на кухнята и сте решили къде да са разположени основните функционални зони – мивка, плот и масата. Тогава ще можете да разположите лампите по най-добрия начин, именно там, където са необходими.

Грешка №2 – една лампа в центъра на тавана

Решение – общото осветление на кухнята с лампи на тавана – една или няколко и местна подсветка на функционалните зони.

Висяща лампа в центъра на тавана има няколко недостатъка. Когато готвите, например, режете зеленчуци на работната повърхност на кухненската гарнитура, стоите с гръб към източник на светлина.

В резултат плотът се оказва в сянка. Освен това в центърът на кухнята почти винаги има свободно място. В крайна сметка лампата не осветява нищо полезно, а наистина важните зони се оказват в затъмнените ъгли.

Грешка №3 – няма възможност за регулиране на яркостта на общото осветление

Решение – поставяне на димер /реостат/, който позволява да се регулира яркостта на общото осветление на кухнята в зависимост от вашето настроение.

По време на семейна вечеря, когато желаете да си починете и да се отпуснете, светлината ще бъде уютна и приглушена. А по време на готвене можете да я направите по-ярка.

Съвет – когато купувате димер, не пестете, тъй като евтиният може бързо да излезе от строя.

Варианти за осветление на кухненския таван

Основното осветление трябва да бъде максимално неутрално. Всеки от тези варианти може да се използва поотделно – особено ако кухнята е малка или в комбинация едни с други.

Важен момент при планиране на осветлението на кухнята, погрижете се общата подсветка да може да се включва поотделно, а не едновременно.

Това е не само удобно, но и практично – позволява включване именно на толкова светлина, колкото е необходима, а това означава и да се пести енергия.

Цената

Много дизайнери и майстори отбелязват, че за осветление трябва да се изразходват до 10-15% от бюджета на ремонта на кухнята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.