Как да планираме кухнята на мечтите си

Строеж - кухня, планиране, опасност

Неправилно планираната кухня може да убие желанието ни за готвене и да прекарваме вечерите в приготвяне на вкусна вечеря.

Основните зони, които трябва да присъстват във всяка кухня са – това зоната на мивката, за съхранение и приготвяне. Ако разположим тези точки правилно, готвенето ще стане много по-удобно.

Навярно желаете кухнята ви да бъде комфортна и красива, дори в детайли, а вие да се чувствате като шеф-готвач, който получава удоволствие от готвенето. Да готвите с удобство и вдъхновение, като по-често глезите своите близки с необичайни ястия.

Ъглова мивка

Това е един от вариантите при планиране на кухнята в българските семейства. Традиционно се смята, че подобно разположение на мивката спестява доста работно пространство, тоест ще имаме допълнителни сантиметри от плота.

И да слагаме на тях всички продукти и да творим. Най-важното е да не провесваме над мивката ъглов шкаф, в противен случай ще трябва да се промъкваме под него, за да не си ударим в главата в долната му част.

В подобно полусвито положение ще ви боли гърба и кръстът ще ви се уморява, ако са се натрупали много чинии. И ви се налага да миете често и за дълго. Най-оптималният вариант е поставяне на мивката в шкаф, разположен до ъгловия.

Мивката в центъра на кухненската гарнитура

Простор с кукички – това е още един вариант какво да сложи на стената над мивката. На него можем да слагаме хавлии, тигани.

Ако желаете да купите съдомиялна машина

Препоръчително е да я разположите вдясно от миялната машина. Съдомиялната машина трябва да е максимално близо до мивката.

Ако мивката е със сушилня, тогава се постарайте при поставяне да положите крилото над мивката, така ще стане по-бързо и по-лесно ще местите съдовете от крилото в машината и обратно.

Винаги следвайте правилото за триъгълника

Зоната на мивката, за съхранение на продукти и готвене трябва да бъдат организирани помежду си. Най-добре е да разположим мивката между хладилника и печката.

Всичко е съвсем логично – вадим продукти от хладилника, по-нататък отиваме към мивката, почистваме, режем, след това се готви на печката.

Ако позволява пространството

Оставете разстояние между зоните не по-малко от 60 см, а основната работна повърхност трябва да се планира между мивката и печката – в идеалния случай трябва да бъде не по-малко от 80 см.

За да не правим излишни движения в кухнята

За да не се разкарваме от единия край на кухнята до другия, разположете всички взаимосвързани зони на не повече от една крачка една от друга.

Например, кошовете за боклук разположете отляво, миещите средства – в шкафа под мивката, а в миялната сложете отдясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *