Как да запазим матраците идеално чисти

матрак

Състоянието на  матраците у дома е жизнено важно. Всеки от нас държи и вероятно осъзнава нуждата от това да спим да спим в достатъчно чисто помещение и на достатъчно чисти матраци в спалнята ни. От това до голяма степен зависи качеството на съня ни и най-вече здравето на тялото.

Не липсват случаите обаче, при които ние забравяме за тази важна част от спалното помещение и игнорираме факта, че нашите матраци трябва да бъдат наистина добре почистени.

Тази тенденция не е никак желателна, най-малко от финансова гледна точка, тъй като понякога добрият матрак може да ни струва повече дори от самата спалня.

Ето защо той трябва да бъде поддържан в идеално чисто състояние, за да предостави нужното удобство. Тук ще поговорим за част от най-важните трикове, които ще ни помогнат да имаме чудесен и чист матрак у дома.

матраци

1. Здрава основа

На първо място започваме със здравата основа. Тази основа трябва да се осигури от самата рамка на спалното легло, в която матракът бива поставян.

Колкото и освободено и неангажиращо да разсъждавате, имайте предвид, че не е добра идея матракът да бъде поставен директно на земята или върху не особено добра конструкция, която позволява огъването на матрака, когато той е под определен вид натиск.

Много е важно да осигурим качествена и здрава основа в лицето на платформата на леглото или рамката именно поради тази причина.

2. Внимание към петната

Почистването и т.нар. пране на матрака е жизнено важна процедура. Внимавайте обаче да не се стигне до неговото прекалено просмукване с вода. Това може да се случи при опитите да бъдат изчистени петната, които вероятно са върху него.

Вместо това използвайте наистина щадящ и мек препарат, който е подходящ именно за почистване на петна от текстилни тъкани. Помогнете си с малко количество вода, за да не прогизне цялата тази текстилна конструкция.

След тази процедура по почистването на матрака се постарайте да осигурите достатъчно време, пространство и достъп до свеж въздух, преди да сложите отново спалното бельо върху него. Именно те ще помогнат на матрака да изсъхне добре и да придобие първоначалния си чист вид.

3. Почистете праха

Има варианти, чрез които дори ще можете да предпазите матрака от навлизането на прах в него. Най-важното, което можете да сторите предварително е да перете често чаршафите, калъфките и останалата част от спалното бельо, с която го покривате.

Да, тук също има стъпка номер две. И тя е не по-малко важна от първата такава. Грижете се добре и за самата стая, в която е поставен матрака. Не оставяйте възможност на праха да се събира по повърхностите, като тези на шкафове, гардероб, осветителни тела, под и т.н.

Това е от огромна важност, особено, когато страдате от астма или друг тип алергии, които могат да направят тялото ви чувствително към прах. Решение на проблема с колекционирането на прах от матрака е да го опаковате в специални пликове, които се предлагат в търговската мрежа именно с тази цел.

4. Обърнете вашите матраци

Обръщането на матрака звучи леко смехотворно, но на практика действа и е всъщност полезна идея, за да го запазите по-дълго време чист и с добър вид.

Добре е тази процедура да се извършва поне веднъж на всеки шест месеца. Ако използвате такъв със специална пяна е добре да го завъртате на по-кратък период от време, като в този случай чудесна работа ще върши просто завъртането му на 180 градуса, без да бъде обръщан наопаки.

5. Сменете вашите матраци

Време за нови матраци? Защо не? Рано или късно с помощта на матрака се уверяваме, че на практика нищо не е вечно. Това важи и за вещите, които правят живота ни по-приятен. Матракът е една от тези вещи, които рано или късно трябва да бъдат сменени с нов.

Когато този момент дойде, не се колебайте. Независимо колко удобен е бил някога, винаги идва времето, когато трябва да изберете следващия си матрак.

Сигнал за това е неудобството от спането, отпуснати части, или подути страни на матрака, които го правят не достатъчно удобен за сън. А всички знаем, че здравето зависи до голяма степен от добрия сън.

Приемаме, че стандартните матраци могат да вършат чудесна работа до около 10 години.

Разбирайки всички тези полезни съвети за матрака не трябва да забравяме нещо, което е много важно. Това е гласът на тялото. То ни говори винаги, когато не се чувства удобно. По този начин можем да разберем дали матракът, който използваме е достатъчно комфортен, за да ни предостави качествен сън или не.

Болките в кръста, гърба или други части на тялото, често могат да бъдат причина именно за неудобен вече матрак. В тези случаи не се колебайте а помислете за нов матрак, който да възобнови здравия и приятен сън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *