Миещи се тапети за кухня – защо са необходими

Строеж - винилови тапети, почистване, въздействие

Характеристика на миещи се тапети – това е всъщност експлоатационна характеристика, а не отделна категория тапети. Но именно това качество трябва да притежава всеки довършителен материал в кухнята. Нека да изясним какви тапети могат да се определят като миещи се?

Видове и маркировка – справка за купувача

Миещите се тапети са:

  1. Устойчиви на влага – могат да се бършат с мек парцал, умерено мокър и затова не са препоръчителни за кухня;
  2. Миещи се – могат да се почистват само с парцал или с гъба с използване на слабоалкални разтвори. Това позволява отстраняване на прах, леки замърсявания, пресни петна, но не и мазнини.
  3. Супермиещи се – допуска се миенето със сапунени разтвори с помощта на гъба;
  4. Супермиещи се и устойчиви на триене – издръжливи на износване и на влага покрития, които могат да се мият с разтвор с помощта не само на гъба, но и на четка;

Можете да разберете към коя от категориите се отнася тапетите, които смятате да закупувате, по символите на опаковката. Също миещите се тапети се маркират по типа материал.

За кухнята са подходящи следните видове

  1. Разпенен винил – с ярко изразена обемна текстура, без щамповане. Много леки, но плътни и затова лесно се лепят като маскират незначителни дефекти на повърхността. Могат да се почистват много внимателно, но без използване на четки.
  2. Плосък винил – с горещо щамповане, неговата основа може да бъде хартиена или флизелинова. Дизайнът на тези покрития – това са разнообразни имитации на тъканите и на кожата. Плоският винил лесно се мие, но не диша и се лепи само на равни стени.
  3. Релефен винил – получава се чрез щамповане на релефен слой. Така може да се имитира декоративна замазка или всяка друга повърхност.
  4. Структурни тапети под боядисана повърхност – това са флизелинови тапети, отличен довършителен материал, който и диша, и се мие, понася до 8 цикъла боядисване на водна основа.
  5. Стъклотапети – това е покритие под боя, състоящо се от стъклени влакна и притежаващо повишени експлоатационни качества, затова често се използва за нежилищни помещения с висока проходимост. Устойчиви са на влага, триене и едновременно с това са дишащи. Основата на стъклотапетите е най-често хартиена и най-често се боядисват с акрилови бои на водна основа. Прави се в стандартни текстури – ромбове, малки елхи и т.н. Трябва да се има предвид, че стъклотапетите се развиват, когато на са на руло с лицевата страна навън.

Най-добрите модели тапети за кухня

Най-добрият избор за кухнята са т.нар. твърди винилови тапети на флизелинова основа, които дишат и са с експлоатационен срок от 15 години. Най-добрите миещи се тапети под боя са стъклотапетите, те са много по-здрави от флизелина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *