Съвети за обзавеждане на детска стая

Как да обзаведем детска стая

Всяка една стая от дома ви трябва да бъде обзаведена изцяло според вашите лични вкусове и предпочитания. Нека не забравяме, че най-важно е да се чувстваме уютно и комфортно на местата, които обитаваме, независимо от това какви са съчетанията на цветовете или подбора на текстурите. Да, не отричаме факта, че правилното съчетаване на мебелите в една и съща линия със сигурност би дало далеч по-добри резултати, но все пак собсвтениците на жилища са хората, които сами избират обзавеждането си.

Детската стая е едно от любимите помещения. Това е мястото, изпъстрено с многобройните цветове на дъгата, отрупано с всевъзможни плюшени, пластмасови, силиконови или гумени играчки. Детската стая е онова пространство, от което винаги се чуват писъците на малчуганите.

Какви материали се използват при обзавеждането на детската

Съществува схващането, че при обзавежданото на стаите на децата трябва да се използват единствено натурални материали и материи, понеже те не позволяват натрупването на статично електричество.

Но нека не забравяме, че освен ползите, които водят след себе си дишащите материи, те могат и много да навредят на стаята на вашите деца. Днес търговците и производителите ви предлагат широка гама от съвременни материали, от които можете да се възползвате при обзавеждане на стаята на вашите деца.

Те също имат своите куп предимства, тъй като позволяват лесна поддръжка и успяват да се съхранят за дълъг период от време, което е един от плюсовете, който няма как да пренебрегнем. Нашият съвет към вас е да ги използвате смело, без да се замисляте за последиците от това.

Преди да се обзаведе една стая, независимо от това дали е кухня, трапезария, спалня, хол или детска, то тя се нуждае от специална подготовка. Едно от нещата, които няма как да пренебрегнем е подготовката на тавана. За да сте сигурни в добрия краен резултат, то за боядисването на тавана е най-добре да използвате боя на водна основа. Тяхното предимство се състои в това, че те не остават мирис след себе си и съхнат за сравнително кратък период от време.

Не залагайте в никакъв случай на окачените тавани. Те имат свойството да натрупват много прах, а това никак не би било полезно за вашето дете. За да се създава усещане за простор, то боядисването на тавана е добре да бъде в някой от най-светлите тонове.

След като се справите с таван, идва ред и на стените. Нашият съвет е да се доверите на онези производители, предлагащи ви този продукт на сравнително ниски цени. Нека не забравяме, че децата, когато подрастват, имат навика да изразяват творчеството си върху стените на своята стая. Това е сред основните причини да не закупувате скъпи тапети, които навярно много скоро след поставянето им, ще ви се наложи да подмените.

Разбира се, ако детето ви е в такава възраст, че би могло само да изразява желания и предпочитания, то няма да е никак зле да се вслушате в това какво ви говори. Наясно сме с това, че в думите на децата не винаги има особен смисъл, но нека не забравяме факта, че малкото ви момиченце или момченце ще прекарва най-много време в помещението, което се гласите да ремонтирате и обзавеждате.

Частта с мебелите не се оказва никак сложна. На пазара съществува огромен избор от прелестни съчетания, благодарение на които да превърнете детската стая като онези от приказките, където главни героини са принцесите от някое неизвестно царство. Подарете комфорт, удобство, уют и забавление, превръщайки детската стая в желана за детето ви.

В избора на цветове и краски не бива да се пренебрегват интересите на детето. От 3 до 9 годишна възраст децата се радват изключително много на цветни тапети, например с героите от любимите им анимационни филми. Достатъчно е да се облепи и една стена, тъй като психолозите считат, че големите и пъстри рисунки преуморяват очите и ограничават възможностите за творчество. Много хармонично стоят едноцветни тапети с неголеми рисунчици.

Съвет: Не облепвайте стените на детската стая от пода до тавана с тапети. Достатъчно е да се облепи само долната половина на всяка стена (така ще е по-лесно да се подмени увредения участък), като в средата и може да сложи подходящ ярък бордюр, който визуално да отделя двете части на стената.

Подовото покритие

Децата прекарват голяма част от времето си на пода – там те играят, рисуват, четат, гледат телевизия. За това трябва пода да се покрие с материя с мека структура и добри топлоизолационни свойства.

Най-удачния вариант е да се използва ламиниран паркет покрит с килим. Ламината е изключителен материал, който дава възможност и за интересни комбинации. Например, чрез него може да се раздели стаята на две зони: в зоната за спане да се използва по-тъмен цвят, а в зоната за игра или учене – по-светъл. Такива зони може да се отделят и с помощта на неголеми цветни килими – с тях в стаята ще стане по-топло и уютно.

Ако в стаята съжителстват повече деца, подберете килим според вкуса и характера на всяко едно от тях – така подът ще стане пъстър и весел. Когато се избира килим е важно да се знае:

  1. 100% вълна – това наистина е най-топлия вариант, но е абсолютно неприемлив, ако детето има склонност към алергии.
  2. Полипропилен и акрил – не по-малко топъл от килима от естествени материали, но се мие и почиства много по-лесно от него.
  3. 100% памук – много добър избор, тъй като не предизвиква алергии и също е много топъл.

Съвет: Трябва да се внимава килимът да не се хлъзга и събира по пода. Ако не е с латексова основа, която да предотвратява хлъзгането, използвайте двустранни залепващи ленти, чрез които да фиксирате килима за подовото покритие (ламинат, паркет, балатум).

Какви мебели да има в детската стая

Задължително е да се избягват мебелите с остри ъгли, метални или стъклени фрагменти, особено когато детето е между 1 и 6 годинки. През този период са за предпочитане дървени или пластмасови изделия със закръглена форма. Колкото повече дадена мебел прилича на играчка, толкова повече удоволствие ще доставя тя на детето. Все пак не претрупвайте стаята с мебели, тъй като детето трябва да разполага с достатъчно пространство за игри.

Когато детето е в училищна възраст (между 7 и 18 години), най-удобният вариант за обзавеждане на стаята му са модулните системи. Благодарение на тях може да осигурите всички необходими шкафове и рафтове, писалище и гардероб, които да удовлетворят напълно изискванията на тийнейджъра.

Когато избирате легло за детската стая, от голямо значение е матракът му. Най-добре е да се избегне матрак с пружини, тъй като децата обичат да скачат на тях, като на батут. А по този начин матракът се поврежда много бързо, губи функционалността и удобството си и може да доведе до увреждания на гръбначния стълб.

Добър вариант са „дишащите“ матраци от пресована целулоза, пенополиуретан или латекс. Те са удобни, на тях се спи спокойно и не са опасни за стойката За да се избегнат алергиите е добре детето да не спи с възглавница и завивка напълнени с пух или вълна. Купете му специален хигиеничен спален комплект, напълнен с полиестерни влакна. Той е топъл, добре пропуска въздуха и не задържа бактериите.

Не пълнете стаята с пухкави играчки и меки възглавнички, тъй като те събират много прах и се налага да се почистват много често.

Светлината

Детската стая трябва да е изключително светла. Многото слънчева светлина подобрява настроението и зарежда с енергия. За това е добре, ако прозорецът е насочен на юг, югоизток или югозапад.

Що се отнася до изкуствената светлина в стаята, за по-малките деца са достатъчни лампа на тавана с интересна форма (например, като слънце, луна,космически кораб и т.н.) и малка нощна лампичка до леглото с пъстър абажур.

Когато детето е в училищна възраст е добре да има и настолна лампа върху писалищната маса. Тя задължително трябва да дава възможност за регулиране на височината и наклона на осветеността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.