Синя баня – море във вашия дом

Строеж - баня, синя, дом

Рядко може да се види баня, в която да доминира синият цвят. Възможно е причината да е в това, че на стопаните ги плаши, че така банята ще изглежда твърде „студена”. Но какъв може да е по-подходящ за банята от цвета на водата?

С акцентиране върху този цвят може да се оживи интериора на всяка баня.

В малка баня синьото също е незаменимо. С разиграване на всички варианти на приложение и нюанси може да се добави обем към помещението, да се раздвижат стените и дори да се повдигне тавана. Естествено само визуално.

Няма да е особено трудно в банята да се създаде морско настроение с използване на синия цвят. И помещението ще се изпълни с усещане за свежестта на морския бриз и тих шепот на вълните.

Просто трябва преди началото на ремонта да се запознаем с цвета, и тогава тази баня няма да ви разочарова.

Влияние върху човека

Физиологичният син цвят оказва силно въздействие на човека.

Медицината е доказала, че при продължителен престой на синьо се понижава артериалното налягане.

Цветът дава положителен резултат при лечение на ревматизъм, възпаление на очите, изгаряния и дори оплешивяване.

Също се стимулира растежа и помага за борба с бактериите.

На човешката психика синьото въздейства като успокоително и като охлажда нервния канал. Не се препоръчва при ниско кръвно налягане и за прекалено спокойни хора.

А за страдащите от хиперактивност е много подходящ. За раздразнителни и избухливи хромотерапията помага за обуздаване на темперамента и за самоконтрол.

По температурна наситеност синьото и зеленото са побратими. Но синьото притежава по-силно изразено въздействие на психиката.

Избор на подходящ оттенък

Синият цвят притежава богата палитра, в която преобладават повече от 30 нюанса.

Разделят се на топли светлосини нюанси и студени тъмно сини. Най-популярните са аквамарин, светлосин, лазурен, кобалтов, индиго, ултрамарин, сапфир. Светлосините нюанси по въздействие върху психиката са сходни със зеленото.

Те помагат за отпускане, благоприятно се отразяват на общото физическо състояние. Но използването на светлосини нюанси все пак стои дозирано както и всеки друг цвят.

Тоновете на синьото със средна градация спомага за успокояване и дисциплинираност. Изпълва интериора със свежест и дълбочина на сутрешното небе.

Тъмносините нюанси изискват повече внимание при използване. В противен случай има риск да си докараме дълбока депресия на фона на редовно и интензивно въздействие на тъмните тонове. Но при използване на тъмни акценти в интериора може да стане добра алтернатива на черното.

Съчетание с други цветове

В синя баня добре ще изглеждат сивите и сребристите цветове. Например, това могат да бъдат хромирани дръжки, смесители, закачалки за хавлии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *