Смесител с термостат – плюсове и минуси

Строеж - смесител с термостат, предимства, въздействие

При хигиенни процедури класическият двувентилен или единичен смесител ни принуждава да губим време в регулиране на температурата на водата. Алтернатива за тези, които винаги желаят да получават водна струя с избрана температура, е термостатичен смесител. Температурата на водата и нейното налягане могат да се програмират.

Този прибор ще поддържа необходимата температура на водния поток, дори когато в основната водоснабдителна мрежа налягането рязко се променя. Тези смесители се появиха на пазара неотдавна и имат за цел повишаването на комфорта при използване.

Особености

Смесителят, допълнен с термостат, отговарящ за поддържане на температура на зададено ниво, се смята за много удобен.

Този смесител е представен от 2 модела:

  • Механичен;
  • Електронен;

В механичният вариант приборът се управлява с дръжка, вентил или с лост. Електронният модел е с екран от течен кристал, а управлението е сензорно или с бутони.

Съществуват и безконтактни смесители с инфрачервен датчик, още по-удобни за използване.

Тези смесители се появяват благодарение на западноевропейците, които не желаят да харчат повече за използване на благата на цивилизацията. Те имат температурна скала, от която се избира желаната температура, а също и температурен ограничител, който възпрепятства повишаването на указаната стойност.

В подобни смесители има топлинен регулатор, отговарящ за съотношението гореща към студена вода, а също и устройство, регулиращо напорът на водния поток.

Преди включва потребителят избира желаната температура и желаното налягане. Ако приборът функционира качествено, позволява получаване на вода с комфортна температура и постоянно налягане.

Плюсове и минуси

Покрай основният плюс на термостатичния смесител за получаване на вода с определена температура, устройството има още редица предимства:

  • Икономичност – благодарение на точните настройки няма излишен разход на вода, тъй като не е нужно да се подбира комфортна температура след пускане на крана. От него веднага ще потече вода с такава температура, каквато ви е нужна;
  • Безопасност – без притеснения можем да започнем да се мием, без да се опасяваме, че от крана ще изтече твърде гореща или студена вода;
  • Комфорт – реакцията на смесителя на измененията на температурата и налягането на водата е много бърза, и миещият се, дори не забелязва промените в налягането на водата.

Недостатъци

Недостатъкът на смесителя с термостат е високата цена. Но за много този недостатък е несъществен, тъй като напълно се покрива с практичност и удобство при използване.

Освен това, има и друг недостатък, че много труден за ремонтиране. Не във всеки град има специалисти, които могат да поправят подобни устройства.

Поставяне

Поставянето на механичен смесител с термостат е също толкова просто, колкото и монтажът на обикновени смесители. А за електронните модели често е необходим специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.