Стъклени подове – предимства и недостатъци

Строеж - стъклени подове, предимства, опасност

Стъклени подове – какво е това? И какви са новите възможностите в дизайна на интериора те дават?

И ако се избира стъкло за покритие на интериора, то какви нюанси на този материал следва да се познават?

За да вземем правилно решение, е необходимо да запознаем с всички предимства и недостатъци на стъклените подове.

За прародители на стъклените подове в дизайна могат да се посочат стъклените ниши.

За тяхното създаване в пода се е издълбавала ниша с нужната форма с различни декоративни елементи, а отгоре се е покривала с една или няколко плоскости стъкло.

В резултат се е получавало художествено творение, вградено в интериора и достъпно за гледане, благодарение на стъкло.

Този способ и до ден днешен се използва в интериора. Появиха се също и стъклени поля, стъклени ленти и разнообразни стъклени елементи – стълби, покрития, колони.

Като цяло стъклените детайли на интериора набират популярност. Какви са предимствата и недостатъци на подовете от стъкла?

Стъклени подове и техните предимства

  • Възможност за реализация на всички дизайнерски идеи. И това е наистина така, тъй като в стъкленото творение могат да се използват всякакви други материали. Резултат от съединяването на различни компоненти са оригинални картини. Освен това, подовете от стъкло оптично разширяват пространството, изпълвайки го с лекота и с въздух.
  • Здравина и надеждност – устройството на носещата конструкция е такова, че горната плоскост, е подсилена, може да издържа натоварването на стъкленото покритие, с разчет 400 килограма на 1 квадратен метър под. Това е много висок показател.
  • Спектър на приложение – до съвсем неотдавна стъклените подове бяха само по нощните клубове, концертни зали, хотели и ВИП-ресторанти. Сега този чуден елемент на интериора може да се срещне и в много домове. Стъклените подове постепенно навлизат в нашия живот.
  • Възможност за поставяне на светлини в пода – най-често стъклената лента се разполага по периметъра на помещението, но е възможно да се разположат стъклени острови и на различни места. Понякога цялата площ на повърхността на пода се снабдява с подсветка, с мигащ ефект. Елементът с мигащите и сменящите се светлини са уместни не само в дискотека или в нощен клуб, но и в жилищно помещение.
  • Устойчивост на въздействия и хигиеничност – в този пункт се проявява цялата характеристика на стъклото. Издържа на огън, вода, не ръждясва и не създава условия за размножаване на паразити и гъбичките.

Недостатъците на стъкления под

Може би единственият недостатък е високата цена на производство и монтаж. Макар и с нарастване на популярността на подовете от стъкло, се наблюдава тенденция към поевтиняване. Съответно и специалистите по монтаж на този под са повече и се развиват технологиите на производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.