Стъклени прегради за баня – топ 5 предимства

Строеж - стъклени прегради, баня, опасност

Обикновено банята е малко помещение, затова по време на ремонт се цели избягване прегради, колони и други строителни конструкции, които изяждат и без това малкото пространство.

За увеличаване на сумарната площ на санитарния възел някои дори бутат стената между банята и тоалетната. Но в някои случаи преградата в банята е необходима. Тогава стъклените прегради – това е най-правилното решение.

Кога е уместно да се сложи преграда?

При преустройство на ваната преградите от стъкла се използват в 2 случая:

  • Ако трябва да се огради вана или душ кабина – стъкленият панел служи за прекрасна защита срещу влага и гореща пара. Закаленото стъкло – това е водонепроницаем, устойчив към температурни колебания материал, затова без притеснения може да се слага в непосредствена близост до санитарни уреди. Освен това стъклената преграда е по-съвременно и луксозно решение, отколкото завесата за вана или за душ.
  • Ако е необходимо разделяне на помещението на функционални зони – тъй като площта на банята не е голяма, функционалните зони най-често се обозначават с помощта на цветовете на подовото или стенно покритие. Но ако желаете не само визуално разграничение, то е трудно да се измисля вариант за стъклени прегради, тъй като на практика не заемат място и отлично пропускат светлина.

Предимства

  1. Стъклените прегради могат да разделят стаята, макар и да създават впечатление за единно, цялостно помещение. Същият ефект е трудно да се постигне с помощта на гипсокартонени или тухлени прегради.
  2. Много се отказват от стъклените прегради в банята, като си мислят, че няма да издържат. Но това не е вярно, тъй като за производството им се използва закалено и устойчиво на удари стъкло. Освен това производителите често покриват стъклените панели със специално покритие, което предпазва от образуване на остри парчета, дори и стъклото да се счупи. Това прави преградите от стъкло тънки, здрави и абсолютно безопасни.
  3. Като прегради се поставят цели стъклени панели, но които нямат шевове, затова грижата за тях не представлява проблем. Необходими са ни само средства за почистване на стъкла;
  4. Освен че са лесни за поддържане стъклените прегради притежават и още едно ценно качество – те са много хигиенични. На стъклото почти никога не се образуват гъбички и плесен, а ако все пак такива възникнат, то лесно могат да се отстранят;
  5. Стъклените прегради в банята изглеждат красиво и оригинално. Съществуват множество варианти за създаване на необичаен интериор с използване на стъклени прегради.

Недостатъци

Най-същественият недостатък на преградите от стъкла – това е тяхната висока цена. Обикновено стъклените прегради се правят по поръчка, което вдига и цената им. Също се налага да се плаща за цената на изделията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *