Топ 4 неща, които нямат място в кухнята

Строеж - кухня, декор, правила

Основният проблем в оформлението на кухнята – това е да се направи пространството максимално функционално, тъй като там се готви, събираме се със семейството за вечеря.

А често и там се усамотяваме, ако става въпрос за едностаен апартамент. Как да съвместим естетиката и ползата в оформлението на кухнята?

За начало трябва да се откажем от вещите и материалите, които нямат място там – от безполезния декор и дългите щори до пералнята машина.

1. Фин декор

В опит да направят кухнята уютна много от нас избират погрешен път – опитват се да пренесат там същите прийоми, които са им помагали в гостната или в спалнята.

Например, поставят по рафтовете и плотовете фин декор. Проблемът е, че в другите жилищни помещения е достатъчно веднъж дневно да забърсваме с влажна кърпа, но в агресивната кухненска среда, този номер няма да мине.

Освен прах по изящните сервизи и чайници ще се отлагат капчици мазнина. Освен това работната повърхност никога не е достатъчна, в това ще се убедите, щом започнете да готвите.

От интересните аксесоари по-добре да изберем тези, които наистина играят осезаема роля в кухнята и да премахнем останалите, като потърсим друго място в жилището.

2. Тухли

Интериорният дизайн преживява бум на индустриалните мотиви – на ход са автентичните тухли, порест бетон, и различни изкуствени аналози. За съжаление, това не е най-уместният материал за използване в кухнята.

Порите на тухлите събират прах и микрочастици мазнини, които е невъзможно да се измият, тъй като тухлите все пак трябва да се боядисат.

Алтернатива може да се намери в декоративните плочки под тухлите или в правоъгълния керамичен гранит – последният изглежда по-изящен и по-лек и затова по-добре се вписва в интериора на малка кухня.

3. Огледални панели

Отдавна е установено, че огледалните панели визуално разширяват пространството.

Но малко от нас са готови да се примирят с постоянните сапунени следи на отразяващата повърхност или маниакално поддържат чистота, затова огледалата е по-уместно да се използват в други помещения.

Избирайте по-устойчиви на химия материали – например, кварц или мрамор. Ако все пак желаете да създадете ефект на отражение, обърнете внимание на малките огледални плочки.

На тяхната повърхност няма да са така забележими петната и следите от мазнини и сапун. Или сложете огледалото много високо, така че пръските от мивката и от печката да не могат да стигнат до него.

4. Тежки полилеи

Първо, големият полилей, особено в малка кухня, създава усещане за опасност. Второ, подобен сценарий на осветление образува много сенки и оптически свива пространството.

Функционалните зони е по-добре да се осветят локално – да се направи подсветка над плота и над кухненската гарнитура и да се осигури приток на светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *