Топ 5 най-модерни материали за стени

Строеж - спалня, ремонт, правила

Пазарът на довършителни материали предоставя огромно пространство за творчество днес. Но все пак да отбележим тенденциите, които са особено актуални през последните години – натуралност, екологичност и безопасност на материалите.

Разбира се, всеки желае домът му да бъде само от най-добрите, качествени довършителни материали. Натуралното дърво и камък, безспорно ще бъдат винаги актуални.

Естествените материали притежават неповторима шарка и текстура, които никога не омръзват

Но какво да правим, ако искаме да използваме нещо по-натурално, а бюджетът на проекта не позволява?

Проблемът може да се разреши с помощта на качествени имитации на естествени материали, сред които керамичен гранит под мрамор, стенни МДФ-панели и каменен фурнир.

Тези варианти са много по-достъпни като цена, но същевременно позволяват интериора да се направи такъв, какъвто бихме искали да го видим.

В този случай е важно да се проверяват екологичните маркировки, което гарантира използването на наистина качествени материали за приемливи пари.

1. Фурнировани МДФ-панели от естествено дърво

Тези панели се радват на особено голяма популярност. За това способства тяхното голямо разнообразие, като се започне от широкоформатни правоъгълни до нестандартни форми, например, триъгълници или хексаедъри. Те са гладки, големи или малки.

Този материал може да се използва и за дом, и за офис и за кафене. Практичен е за грижа, екологичен и дълготраен. Някои панели притежават подобрени шумоизолационни характеристики, което е изключително полезно и за жилищен и обществен интериор.

2. Каменен фурнир за стени

Този материал представлява тънка пластина от натурален камък. Обикновено се използват шисти – вид скала, която е с хоризонтални тънки /0.1 мм/ пластини минерал, които лесно се разслояват. Каменният фурнир може да бъде изготвен и от изкуствен камък.

Съществува и полупрозрачен каменен фурнир, от който може да се прави светещо пано и лампи. Този материал може да се използва в интериора на всяко помещение, лесно да се монтира, и не изисква специална грижа. Каменният фурнир може да се лепи не само за стени, но и за мебели.

3. Фанер за екологичен и природосъобразен стил

Ако желаете да подчертаете екологичността на интериора, то можете да използвате фанер.

Плоскостите могат да се полагат цели, на широко или да се изреже пано от тях, да се монтират плоско или обемно. Всичко зависи от фантазията и от поставената задача.

4. Тексилни и тъканни панели за стени

Все по-често се използват тексилни панели. Правят се по поръчка, използват се най-често в спалнята, изглеждат много уютно и едновременно с това дават допълнителна шумоизолация.

5. Керамичен гранит под мрамор

В последно време се появяват все повече проекти с използване на керамогранит под мрамор. Това е тенденция №1 за бани и санитарни възли и на фона на цената изглежда много добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *