Алпинеум и скален кът – как да ги изградим

Изграждане на скален кът

Най-ефектната част от градината си остава скалният кът. През последните няколко години той е неизменна част от озеленяването на градините. За огромно съжаление обаче хората не притежават кой знае какви познания и компетенции при изграждането му и допускат да се превърне в кичозно  творение.

За да бъде сполучлива вашата идея и това, което сте си представяли в продължение на дълго време, то ние ви съветваме да се насочите към изграждането му около барбекю, плочки, веранда. Никога не го поставяйте в средата на градината. Ако искате да изненадате приятно всичките си сетива, то комбинирайте го с воден ефект. Ще постигнете райска визия на двора и градината.

Какво трябва да знаем за самото изграждане на скалния кът и алпинеума

Първото и най-важно нещо е уточняването на височината, формата и големината. Що се отнася до височината и широчината, те следва да бъдат пряко съобразени с гледките, които би могъл да скрива, както и други елементи, които съвсем не искате да остават на заден план. Онези от вас, които разполагат с по-просторен двор могат да си позволят далеч по-мащабен проект в сравнение с други, чието дворно пространство е оскъдно като площ.

За предпочитане е скалният кът да бъде максимално разчупен, наподобявайки естествен пейзаж. Колкото по-стриктно и старателно са комбинирани отделните елементи, толкова по-кичозно изглежда. Съветваме ви да разгърнете цялото си въображение, доверявайки се на собствената си креативност.

Камъните и растителността са основните градивни елементи на скалния кът. Те в никакъв случай не трябва да се скриват един друг. Разположете ги внимателно, така че всеки от тях да играе ролята на акцентиращ елемент. На заден план обикновено се засаждат по-високите растения, а на преден план по-ниските, така че всички да разгърнат своята красота. Възможно е да си направите скален кът с билки и подправки. При алпинеумите се използват предимно растения с алпийски произход.

Що се отнася до самото оформяне на скалните кътове, то стартира се най-напред с оформянето на хълмове, представляващи почвени кули. След това следва да помислите какви растения желаете да присъстват. Когато сте сигурни в решението си, то можете да преминете към тяхното засаждане, което съвсем не е трудоемка задача. След това идва ред на подредбата на самите камъни. Ако искате крайният резултат да бъде гледка, от която да не можете да откъснете погледа си, то погрижете се да се снабдите с камъни, които са еднакви по големина и цвят.

Капка по капка, вие ще успеете да създадете същинско творение, което да украси двора ви и да ви зарежда с положителна енергия всеки ден. Ние от Stroej.eu се опитваме да разкриваме пред вас интересни и забавни идеи за разнообразяването на дворовете и превръщането им в магически оазиси. Прочетете и останалите ни статии, където ще попаднете на още интересна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *