Как да изберем подходящия фертилайзер?

Качествени изкуствени торове

Сред огромното разнообразие от фертилайзери, бихме могли да обобщим всички тях в две основни групи според начина, по който са произведени. Единият тип са гранулираните фертилайзери, а другият тип са водоразтворимите. Всеки от тях си има както своите положителни, така и отрицателни страни.

Гранулирани фертилайзери

Безспорно, най-силната страна на гранулираните фертилайзери е тяхното качество да въздействат на растенията за много дълъг период от време. Това става тъй като гранулите се разтварят много бавно и по тази причина те могат да подхранват растенията в продължение на месеци подред.

Друго голямо предимство на гранулираните фертилайзери е, че те няма как да се оттекат и да оставят почвата без хранителни вещества. Причината е, че те се разтварят с поливане или с дъждовете поетапно, след което растението усвоява освободените вещества на малки порции.

Водноразтворими фертилайзери

От своя страна, водноразтворимите фертилайзери имат свойството да са много ефективни на момента, но за сравнително кратко време да се оттекат в дълбочина и да оставят почвата без хранителни вещества. Те могат да са много ефективни на момента, но в дългосрочен план това може да бъде проблем.

Това предопределя и разликата в периода през който трябва да се подхранва почвата. Той е доста по-разреден при гранулираното подхранване, докато при водоразтворимите препарати се изисква по-често прилагане. Именно при тях трябва да се покаже изключително голямо внимание, защото риска е най-голям да се стигне до предозиране с фертилайзер.

Счита се, че и двата типа са еднакво ефективни, защото имат различни предимства. От една страна водоразтворимите са много ефектни при нужда от бързо подхранване, докато гранулираните са по-предпочитани когато човек трябва да подсигури в дългосрочен план.

Ако по някаква причина нямате възможност да полагате редовни грижи за градината си, например ако сте по-заети или защо не ако сте просто по-мързеливи например, тогава има възможност да си спестите нуждата от това постоянно да се занимавате. Можете да направите това като изберете гранулираните фертилайзери.

С тях няма нужда да се ангажирате с постоянна грижа, защото подхранването най-чест се прави веднъж на всеки 6 месеца или пък на 9 месеца, в зависимост от конкретни случай.

При прилагането на фертилайзерите има някои правила, които е добре да спазвате. Така например, не е препоръчително да ги прилагате в дни, в които духа по-силен вятър или пък когато вали дъжд, защото това може да провали наторяването. Специалистите насочват вниманието ни към това, че при подобни условия времето може да направи подхранването неефективно или да измести гранулите на друго място.

Специалистите допълват още и това, че не бива да прилагаме гранулиран фертилайзер върху почвата когато тя е много суха. Това може да доведе до нейното изгаряне или до издухването от вятъра на малките гранули. За да се избегне подобно нещо, винаги поливайте много обилно с вода след поставяне на гранулите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *