Как да се грижим за растенията през зимата

Грижа за цветя през зимата

За разлика от летните дни, през които денят е дълъг, а слънцето огрява всичко, то през зимата растенията и цветята се нуждаят от далеч по-различни грижи. През есенните и пролетни месеци растителните видове се нуждаят от по-голямо количество вода, тор и пресаждане. Именно поради тази причина, вие сте длъжни да им отделяте по-голяма част от времето си, ако искате те да изглеждат сияйни и свежи.

Какво изисква зимата от нас?

Зимата почти винаги се оказва доста неблагоприятна за отглеждането на растенията, тъй като слънцето не успява да им даде нужната топлина и те престават да се развиват така, както през топлия период от годината. Тогава ние трябва да ограничим поливането на зелените си любимци. Каквото и да четете из наръчници за отглеждането на растения или различни форуми в Интернет, то запомнете, че не съществува такава формула, която ясно да ни посочва как да поливаме растителните видове през студените и мрачни дни.

Някой видове растения се нуждаят от по-малко количество вода, а други от по-голямо. Всичко се свежда до нуждите на различните отглеждани от нас цветя и растения. Препоръчително е да извършвате поливане едва тогава, когато забележите, че почвата е значително суха. За никого не е тайна, че растенията загиват най-често от прекомерно наводняване и много по-рядко от липса на вода.

Съществуват и такива видове растения, имащи своите изисквания, относно това как да бъдат отглеждани. Ако сте от любителите на цветя, то навярно сте забелязали, че много от тях предпочитат водата да им бъде поставяна в чинийката на саксията. От там те си набавят нужното количество и запазват свежия и наситен зелен цвят.

Що се отнася до торенето, лятото и пролетта това трябва да се извършва най-много веднъж в месеца. Не се заблуждавайте, че колкото повече полезни съставки набавяте на растенията, то те ще израстват много по-красиви и сияйни. Напротив, не прекалявайте нито с поливането, нито с торенето и всичко ще бъде така, както сте си го представяли. Зимните месеци изискват торене веднъж на два месеца.

Предполага се, че много от вас отглеждат и тропически видове растения, които на всеки му е известно, се нуждаят от висока влажност. През зимата вие прибирате цветята в затворени помещения, там, където отоплителните уреди изсушават значително въздуха. Съветът ни е да си закупите овлажнител за въздух или да поставите купа, пълна с вода, в близост до тропическите ви любимци. По този начин ще им осигурите нужната среда за развитие.

Надяваме се да сме ви били максимално полезни със съветите, които сме селектирали специално за вас и вашите растителни видове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.