Какво трябва да знаем за засаждането на овощните дръвчета

засаждане на овощни дръвчета

Предполагам, че не на всеки му е известно, но засаждането на овощните дръвчета се извършва в периода от листопада до началото на набъбването на пъпките на самото дръвче. Разбира се, това не винаги е възможно. Както при всяка една процедура, свързана с градинарството, така и тук има изисквания. Почвата не трябва да бъде замръзнала, а температурата на въздуха следва да е положителна.

Климатичните условия в нашата страна позволяват засаждането на овощните дръвчета да се осъществява през есента или ранната пролет. Вие сами можете да определите кой период е най-подходящ да превърнете двора си в истински Рай, където да се наслаждавате на плодовете на вашия труд. Ако годината позволява и ако района даде своето разрешение, то засаждането би могло да се осъществи и по друго време.

Каквото и да си говорим, то есенното засаждане се оказва най-благоприятно. Затова, когато настъпи момента, не губете време и не му позволявайте да се измъкне из между пръстите ви, а се снабдете с нужните овошки и побързайте да ги превърнете в част от вашите прелестни градини.

Какво да направим, преди да засадим овошките?

Преди да пристъпите към съществено важния момент, а именно засаждането, то следва да извършите щателна проверка на дръвчета. В случай че между тях има такива, които са болни, или други, с изсъхнали клонки, то важно е да бъдат отстранени. Ако корените са наранени, запазете единствено здравата им част.

Имайте предвид, че корените изсъхват за отрицателен период от време, затова е добре те да бъдат потопени в съд с вода за поне едно денонощие. По този начин ще се подсигурите и няма да съществуват съмнения дали вашето дръвче ще се превърне в мечтаната ябълка, дюля, праскова или слива.

Специфики при засаждането на овощни дръвчета

Както при всяка градинарска дейност, така и засаждането си има своите особености, към които би било добре да се придържаме. Опитните или професионални градинари са наясно с изискванията на овощните дръвчета и не си позволяват да вършат своеволия. Да вземе предвид един начинаещ градинар, току -що стъпил в длъжност. В повечето случаи той върши онова, което някой му е казал, чул е от някъде или прочел в Интернет.

За да се радвате, обаче, на красива овощна градина, то това несъмнено значи, че трябва да сте изчели не малко книги, преди да разровите почвата. Съветваме ви да наемете фирма за озеленяване, ако не разполагате с достатъчно време и търпение, инвестирани в засаждането на овощните ви дръвчета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.