Проблеми при интериорното озеленяване

Интериорно озеленяване - проблеми

Запрашаването при растенията…

Един от най-големите проблеми, с които се сблъскват хората когато се захванат с по-сериозно озеленяване на пространствата у дома е образуването на прах. Това по никакъв начин не е свързано със самото растение, а по-скоро с неговата структура, която не позволява да се почиства системно натрупващата се прахова покривка от растителната повърхност.

За да се справите с това може да ви помогне добрият стар метод за почистване с парцал, но това върши работа единствено при растения като фикусите които имат по-големи листа. При по-крехки листа растенията могат да се почистват по-успешно с пулверизатор, който с малки количества влага да “обира” натрупалата се върху листата прах.

Проблемът със светлината…

Растенията винаги са в противоречие с нас по отношение къде е тяхното място. Обикновено за нас има определена визия къде трябва да се постави саксията. Нашата гледна точка залага на това, че в този ъгъл саксията ще стои по-добре, отколкото в онзи.

Истината обаче е, че винаги трябва да поставим нуждите на растенията пред нашите собствени, защото те не могат да се адаптират към условията така, както биха могли хората. В резултат на това, ние често поставяме растенията на неподходящи места, което води до тяхното загиване.

Обикновено растението поставено на грешно място не загива незабавно, а след известно време. Така например за да се стигне до там то трябва първо да изсветлее и да прежълтее. Това е сигурен знак, че нещо не е наред, но все още имате малко време.

Имате и още една интересна опция – просто да заложите на растения, които са по-непретенциозни към светлина за по-мрачните места във вашия дом. За целта можете да се насочите към различни видове растения, които са типични за тропическите дъждовни гори и са свикнали да виреят под гъстата корона на големите дървета.

Има не малко видове растения, които се адаптират чудесно към дори доста оскъдна светлина и ако имате подобни помещения у вас, то тогава просто трябва да поразучите кои интериорни решения за озеленяване са подходящи за вашия дом.

Проблемът с поливането…

Много интересен момент при поливането на цветята е този, че всяко растение има строго индивидуални нужди, а ние имаме навика да поливаме всичко по график в подбран от нас ден.

За да се избегнат неприятни моменти, трябва просто да се помисли за това, че всяко растение е много различно, така че трябва да се научим да разпознаваме по пръста в саксията и да се съобразим с всяко растение по отделно.

Тези няколко проблема няма да бъдат решени от раз и определено ще изискват своето време, но все пак трябва да се постараем да се потопим поне малко в света на собствените ни растения и така те ще ни се отплатят с по-качествен въздух у дома и повече естетика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.