Защо да наторяваме и с какво

Почва и тор

Много хора се интересуват какъв точно би бил смисълът от наторяването, отчитайки факта, че всичко, от което едно растение се нуждае, се среща в почвата. Факт е, че дори и в най-бедната почва все има поне малко хранителни вещества. Като добавим и това, че растенията извличат хранително вещества и от въздуха въпросът става дори още по-сложен за начинаещите градинари-любители, опитващи се да постигнат ефекта на професионалните озеленители.

Има обаче една много важна особеност, за която малцина изобщо се замислят, а всъщност тя е решаваща. Макар и всяка почва да има по-нещо, което да предложи, няма гаранция, че растението ще достигне до намиращите се в нея хранителни вещества.

Освен това, при естествени условия повечето типове почва имат склонност да бъдат по-богати на определени хранители вещества и в същото време да имат известен недостиг и да са по-бедни на други хранителни вещества. За да предложите на растенията си една благоприятна за развитието им среда, ваша задача и отговорност е да определите състава на почвата и да добавите това, от което не достига.

Важно е също така да се отбележи, че в дивата природа няма такива отрицателни влияния като например човешка дейност, тоест не е редно да сравняваме как растенията в дивата природа не се нуждаят от подхранване. В ежедневието всяка една наша дейност наранява плодовитостта на почвата в поне известна степен.

Тук можем да споменем едно от най-популярните влияния – строителството. Живеейки в градска среда, ние вероятно искаме да изградим своята градина на място, в близост до което е имало строителство, та било то и собствената ни къща. Това обаче не е единствения пример – можем да споменем и пътищата, магистралите, трафика и дори това, че може би сме садили в градината си много различни растения.

Ако например сте садили различни видове цветя, храсти, зеленчуци и други подобни, вие най-вероятно сте намалили значително количеството хранителни вещества в почвата, особено ако става дума за селски двор.

Естествено наторяване

Важно е и още едно нещо – когато в природата в почвата падат листа, плодове, клонки и други, те естествено изгниват там с времето и подхранват почвата. В същото време, през есента когато листа и плодове изпадат от клоните ние обикновено не ги оставяме там, а старателно ги почистваме.

Ето защо е от много голямо значение след като ще премахваме от градината си гниещите листа и плодове, на свой ред да ги заменим с нещо, което ще възстанови положителния баланс. Разбира се, всичко свързано с наторяване трябва да се прави с мярка, защото понякога много погрешно считаме, че повече е задължително по-добре.

Важно е да се внимава и в никакъв случай да не се подхранва почвата с повече от това, от което тя се нуждае, защото резултатът може да бъде точно обратния и растението по-скоро би могло да изсъхне и загине. Важно е стриктно да се спазват всички указания в упътването за ползване на съответния препарат.

За да знаете в дългосрочен план как да се грижите по-добре за градината си, най-добре би било да тествате еднократно почвата. Така ще знаете какъв е нейният състав и на какво е по-бедна или по-богата. По този начин ще можете да подберете точните продукти за подхранване и ще си направите сметката по-добре.

Резултатът от правилното подхранване няма да закъснее. Когато това се прави с мярка, можете да очаквате, че растенията ви ще бъдат по-зелени, с по-еди и красиви цветове, че плодовете ще са по сочни и ароматни, а зеленчуците по-вкусни.

От какво се нуждае почвата?

Ако трябва да обобщим на кратко какви са нуждите на почвата, трябва да се насочим към растенията и да помислим от какво се нуждаят те за да растат по-здрави и качествени. Има три основни съставки, които имат изключително вано значение за доброто състояние на растенията.

1. Азот

Азотът е от първостепенно значение, защото той стимулира растенията да произвеждат повече хлорофил – веществото, което придава зелен цвят на растенията. Той от своя страна играе основна роля в процеса на фотосинтеза, което предопределя огромната му важност.

2. Фосфор

Фосфорът е от много голямо значение за това да мога растенията да развият здрава и силна коренова система, което им осигурява качествен прием на хранителни вещества. Освен това, фосфорът играе стимулиращо въздействие върху цъфтежа и образуването на цветове.

3. Калий

Калият е от изключително важно значение за растенията, защото той им помага да могат по-лесно да произвеждат и обработват хранителните вещества. Без негова помощ растението може и да не получи това, от което се нуждае, дори и ако всичко нужно му е на лице.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *