Живите камъни: литопси – как да се грижим за тях

Строеж - полива, строеж, грижа

Литопсите – това са сукулентни растения, които наричат живите камъни.

Това са необичайни растения на каменните пустини. Лесно да се обърка с камъни, те са малки, кръгли, наподобяват почвата, на която растат. Изненадващо е, но тези камънчета могат да цъфтят. Можем ли да отгледаме литопси в домашни условия.

Родът Литопс се отнасят към семейство  Aizoaceae – в момента официално 37 вида от този род, някои са разделени на подвидове. Определянето на точния вид не е лесно, тъй като цветът и някои други особености са изменчиви, зависят от околната среда.

В естествените условия литопсите растат в каменните пустини на Южна и Югозападна Африка. Откриват се дори там, където не могат да живеят и други растения.

Литопсите издържат и на големи промени в температурите, в пустините е много горещо – до +50 градуса, а нощите са студени. Живите камъни живеят по южните склонове, на каменните сипеи, на твърда глинеста почва.

Окраската на живите камъни може да бъде различна, тя се променя в зависимост от цвета на почвата. Нюансите на листата варират от сиви и зелени до кафяви и дори виолетови.

Основни правила за грижа за кожата

  • Слънчев прозорец;
  • Бедна почва, каменисти, свободно пропускаща вода;
  • Рядко поливане;
  • Редовно проветряване;

Много любители на екзотичните растения препоръчват заедно с литопсите в една саксия да се засаждат и други сукуленти, които не потискат растежа на живите камъни.

Създавайки красива композиция, не забравяйте да подбирате растящи бавно растящи, изискващи често поливане. Обикновено това са представители на кактусовите.

Грижа за живите камъни

Местоположение

В пустините има много слънце и никаква сянка. Живите камъни трябва да се държат цяла година на ярко слънце. Най-доброто място е на перваза на южния прозорец.

Желателно е да не въртим саксията, постоянната ориентация спрямо е важна в периода на поява на цветовете.

Температура

Жегата се понася добре, оптималната температура през лятото е 22-25 градуса, в период на покой се държи при температура 12-15 градуса, но не по-малко от 5-7 градуса.

Понякога в летният зной на южния прозорец литопсите страдат от прегряване. Това е, защото в природата корените навлизат дълбоко в почвата, където в силната жега температурата не е твърде висока.

В малка саксия на палещо слънце, корените няма да издържат на прегряване.

Поливане

Литопсите – поливат се в период на растеж веднъж 2 пъти в седмицата.

В период на покой януари-март не се поливат изобщо. Ако в помещението е твърде сухо и топло, то може да се поливат малко, по веднъж месечно.

Когато започнат да се появяват цветовете, поливането трябва да се прекрати. Смята се, че не понасят да се пръскат с вода, когато са на слънце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *