Зимата е периодът на покой за цветята

Цветята и техния покой през зимата

Много често любителите цветари пренебрегват един от най-важните периоди при отглеждането на цветята и растенията през зимата, а именно периодът на покой. Не са малко и онези от вас, които никога през живота си не са чували за подобен етап при растителните видове. Именно поради тази причина, те никога не са се съобразявали и са поддържали същия режим на отглеждане, какъвто през цялото време от годината.

Колкото и странно да ви се струва, растенията, подобно на всяко живо същество, се нуждаят от почивка, през която да съберат сили за активния период. Така както мечките заспиват зимен сън, вашите цветя и растения също се нуждаят от спокойствие, тишина и време за релакс. Малко са онези видове растения, които не са привърженици на периода на покой и могат да цъфтят през цялата година. Периодът на покой най-често бележи своето начало в края на есента и обхваща всички зимни месеци. През цялото това време вие сте длъжни да полагате специални грижи, без да прекалявате с напояване и торене. Веднъж на два месеца е напълно достатъчно да торите стайните си любимци.

Светъл режим – какво всъщност представлява той?

За предпочитане е да изместите растенията си в непосредствена близост до светлината. Прозорците се оказват най-благоприятното място за тях. Ако съществуват колебания в коя стая да ги преместите, то съветът ни е да заложите на онова помещение, което е с южно или западно изложение. В случай, че отглеждате и такива растения, които цъфтят и през зимата, то задължително правило е да ги държите в близост до прозореца. В противен случай едва ли ще се радвате на прекрасните цветове, заради които сте си закупили конкретния вид цвете.

Какво е температурен диапазон?

Задължително правило е през периода на покой температурата на въздуха да бъде по-ниска, отколкото температурата през активния период на растенията. За да се радвате на здрави и правилно развиващи се растения, то най-доброто място, където да ги поставите през зимата, е онази стая, която се осветява добре, но за сметка на това не я отоплявате. Не забравяйте, че електроуредите често изсушават въздуха и тропическите видове цветя загиват бавно и мъчително. За да предотвратите това да се случи, то бихте могли да си закупите овлажнител за въздух или да поставите купа, пълна с вода, в непосредствена близост до растенията.

Отглеждането на растения не е никак лесна задача, както на повечето от вас им се струва. За да се радвате на здрави и красиви цветя, то от вас се изисква да бъдете предварително запознати с техните специфики и особености. Надяваме се да сме ви били максимално полезни с информацията, относно периодът на покой през зимата и какви грижи е нужно да полагате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.