4 неща, които трябва да знаем за битумните керемиди

битумни керемиди

Битумните керемиди са равни по популярност с класическите, а при определени метеорологични условия могат и значително да ги превъзхождат.

При силен вятър и обилни валежи те могат да са доста по-добра и надеждна защита, докато при ниски зимни температури могат да са по-малко атрактивното решение.

На следващите редове ще прочетете 4 много важни факта, с които е добре да се съобразите при поставянето на този тип покривна настилка.

битумни керемиди

Наклонът е много важен

Наклонът, под който се поставят битумните керемиди е от наистина много голямо значение.

Той не трябва да бъде по-малък от 15 или пък по-голям от 85 градуса, защото това може сериозно да навреди на начина, по който те изпълняват своята роля.

Целта на този наклон е да се постигне лесно и правилно оттичане на дъждовната вода, като по този начин тя безпроблемно ще се оттегли от повърхността на сградата, приплъзвайки се по пластините.

Ако наклонът е по-малък от 15 градуса се получава почти плосък покрив, което означава, че при силни пориви на вятъра в дъждовно време водата може да влезе под застъпващите се пластини.

При нужда могат да се подменят

Мит е, че битумните керемиди не могат да се подменят. Всъщност, това може да се прави така, както и с всички други покривни настилки и няма никакви проблеми ако се стигне до там.

Единствено трябва да се има предвид, че това е работа на опитен специалист, което автоматично изключва опитите да се превръщаме в експерт по въпроса.

Работата е в това, че си има известни тънкости, с които е хубаво да се съобразите, а те не са малко.

При подменянето на повредената пластина трябва да се демонтират временно и няколко от околните, което прави задачата малко по-сложна.

Не се разместват

Битумните пластини се прикрепват много здраво една към друга и по тази причина те не се разместват.

Разбира се, това не означава, че можем да се катерим по покрива и да тъпчем по него за щяло и нещяло, но все пак при необходимост рискът от разместване е по-малък, отколкото при класическите модели.

Причината е, че при монтаж битумните пластини се закрепват с пирони към гладка дървена плоскост под тях и това не им позволява да се движат практически в нито една посока.

За разлика от другите керемиди, тези имат срок на годност

За разлика от класическите модели, тези си имат срок на годност. Приблизително на десет години е добре да се извършват подмени, ако не на всички, то поне на тези пластини, които вече са повредени.

Подмяната коства известни средства, но в сравнение с други услуги в сферата на строително-ремонтните дейности е доста изгодна. Сравнително добри оферти се намират лесно и без да е необходимо да се търси прекалено.

Плюсове и минуси

Подобно на всичко друго, и това решение си има както положителни, така и отрицателни страни.

Кои преобладават, това е трудно да се каже, защото във всеки отделен случай различни качества или недостатъци взимат превес.

В края на краищата, трябва сами да си прецените дали този избор е за вас, а решението трябва да вземете на базата на обективните обстоятелства в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *