Ако бетонът се руши – какво да правим

Строеж - трошене, бетон, опасности

Бетонът е строителен материал, който се получава чрез смесване на пясък, цимент, чакъл и вода и при необходимост може да има специални добавки за увеличаване на здравината на разтвора. За бетона са присъщи множество свойства – устойчивост на студ, водонепроницаемост, висока здравина и дълготрайност. От бетонния разтвор се приготвят различни строителни елементи, градят се сгради и съоръжения. Но както и всеки друг строителен материал, бетонът също се подлага на деформации, и по точно на рушене. Защо се разрушават бетонните конструкции и какво да правим, ако бетонът започне да се троши?

Каква е причината за разрушаване на бетона?

Въпреки здравината на бетона, той се поддава на разрушения заради въздействие на следните фактори върху него:

 • Влага, която прониква в порите на разтвора при отрицателни температури, се разширява и те съответно увеличават размерите си. Когато температурата на въздуха се повиши, обемът на порите намалява, което води до запълване с влага на образувалите се празнини. В резултат се образуват пукнатини между празнините и бетонната повърхност се разрушава.
 • Промени в температурния режим – за да не разрушава бетонът под въздействието на измененията на температурите, налятата повърхност се предпазва с изолиращ материал или с устойчивост на студ разтвор.

Защо се руши бетонът?

Бетоните се рушат при следните причини:

 • В етапа на наливане на конструкцията е използван разтвор с ниско качество. Причина за това може да е некачествен цимент или неправилно съотношение в бетонната смес. Но тази причина е малко вероятна.
 • Основна причина за деформации в бетона е водата. Бетонната смес отлично поема вода, която при минусови температури замръзва и се разширява като обем, като запълва порите. Когато температурата се повиши, водата се изпарява и в порите се освобождава място за нова течност. Процесът се повтаря и в крайна сметка се стига до разрушаване на бетонната конструкция.
 • В процеса на приготвяне на работна смес е било взето голямо количество вода. Прекомерното ѝ наличие намалява здравината на бетонираната повърхност.

Как да предотвратим разрушаването на бетона?

За да не се разруши бетона в процеса на експлоатация, трябва да се придържаме към следните препоръки:

 • При подготовка на разтвора в него се добавят специални добавки, които отблъскват водата;
 • В сместа се добавят пластификатори, които осигуряват на разтвора еднородна структура и повишават здравината;
 • Вече налетият разтвор се импрегнира с хидрофобен състав;
 • Задължително е подхранване на повърхността на залетия разтвор с водоотблъскващи средства при горещо време, без да се използва специално оборудване.
 • При постоянна влажност на конструкцията, повърхността се подхранва под налягане с помощта на специално оборудване;
 • Важно е да се осигури правилна грижа на налятата повърхност и да не експлоатира конструкцията преждевременно, бетонният разтвор набира здравина около 28 дни след наливането;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *