Анхидритен цимент – алтернатива на строителния гипс

Строеж - анхидритен цимент, алтернатива, гипс

В строителството и реконструкцията на сгради с приоритет са материали, които притежават здравина, огнеустойчивост, екологичност. До неотдавна този материал е бил строителният гипс и неговите производни – различни смеси, листове от гипсокартон, плочки, прегради, панели и пр. Но високата себестойност на гипсовото производство понижава рентабилността на неговото използване, а качеството често не отговаря на цената.

В тази ситуация анхидритният цимент е отлична алтернатива на строителния гипс. Това финодисперсно вещество, състоящо се от микс безводен калциев сулфат, суперпластификатори и комплексни добавки.

При смесване с вода субстанцията образува здрав строителен материал, който по своите характеристики напомня изкуствен камък.

Как получават анхидритен цимент?

Един от начините за получаване е преработка на отпадъчни продукти от химическо производство, и по-точно някои киселини.

Полученият в резултат т.нар. техногенен гипс е абсолютно безвреден за човека и за околната среда. Съдържа разтворим и неразтворим анхидрит, който впоследствие се използва за производство на цимент.

Усвояването на този вид вторична суровина спомага за намаляване отделянето на прахови частици във въздуха, което неизбежно се случва при разрушаване на химическите отпадъци.

Област на приложение и преимущества на анхидритния цимент

Широко се използва в производството на строителни материали, за приготвянето на сухи смеси, безарматурни плоскости и блокове за вътрешни прегради. Незаменим е при декориране на помещения – от него се получават прекрасни отливки, много по-добри и здрави от гипсовите.

Сред предимствата на анхидритния цимент е неговото свойство да се втвърдява без промяна на формата – разширявания и стеснения. Достига бързо максимални показатели на здравина без термично въздействие  и елегантен светъл, бяло-сив цвят.

И най-важното – това качество се постига при ниски разходи за производство. Съчетанието на тези параметри позволява използване на анхидритен цимент за производство на широка номенклатурна линия.

Свойства и технически характеристики

Едно от основните свойства на анхидритния цимент е сравнително бързото втвърдяване в самото начало на полагането. Важно условие за втвърдяването е спазване на температурна амплитуда е от +5 до +30 градуса.

При по-високи температури анхидритният цимент на практика вече не втвърдява толкова бързо, като напълно възстановява стягащите си свойства при връщане в изискуемите температурни рамки.

Колкото по-ниска е температурата, толкова по-висока е скоростта на втвърдяване на антихидритния втвърдител.

Препоръки по използване и съхранение

За получаване на работна анхидритна-циментова маса е необходимо смесване на сухо вещество с вода в пропорция 350-400 мл вода на 1 кг втвърдяваща субстанция. С цел избягване образуване на бучки водата се добавя постепенно, като в тесто, и разтворът внимателно се размесва.

Активните минерални добавки могат да повишат водоустойчивостта на материала, а солите на алкалните метали намаляват сроковете за втвърдяване.

Целулозата прави анхидритния цимент по-удобен за работа. Водоредуциращите добавки, понижаващи разходите на вода с 10-20%, усилват водонепроницаемостта на продукта, и като следствие неговата здравина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *