Боя за тавана в банята – как да изберем

Строеж - боя за тавана в банята, избор, правила

Преди да започнем с основната тема нека разберем кое е по-доброто решение – боя или окачен таван за банята?

Боядисване на ръка или окачен таван

Всеки професионалист ще ви каже, че най-оптималният вариант е именно покритието на повърхността с боя. Основното предимство на окачения таван е, че таванът диша.

Освен това този вариант за боядисване е най-екологично чист. Но каква е причината да продължават да избират окачени тавани? Проблемът е, че някои смятат този вариант за по-красив, а други просто не умеят правилно да боядисват.

Видове бои, предимства и недостатъци

За да боядисаме качествено тавана, първо трябва да изберем боя, която е в 4 разновидности:

  • Водоемулсионна;
  • Акрилна;
  • Силиконова;
  • Силикатна;

Да започнем с водоемулсионната боя. Следва да отбележим, че притежава невероятни свойства и нейната отличителна особеност е възможност за създаване на ефект на „белоснежен таван”.

Сред основните предимства на тази боя може да се отнесе влагоустойчивост, екологична чистота и широк избор на цветовата гама. Единственият недостатък е, че лесно се отмива с вода.

Акрилната боя днес се радва на голяма популярност сред другите варианти, тъй като се нанася много лесно. Сред предимствата следва да се отбележи голям спектър с нюанси, неспособност за поемане на влага и устойчивост на образуване на плесен.

Таванът, боядисан с акрил, много лесно се очиства от мръсотията. Освен това този вид боя може да заглади неравностите.

Що се отнася до силиконовата боя, то тя притежава отлични експлоатационни характеристики. Основните свойства на силикона са повишен показател на паропроницаемост, устойчивост на влага и отлична поносимост на температурните колебания.

Тази боя лесно се нанася на всякакви повърхности и може да запушва пукнатини.

Силикатна боя

Най-често се използва за избелване на тавана. Сред предимствата трябва да се отбележи високата устойчивост на образуване на вредни гъбички и свойство добре да запушва пукнатини. Преди нанасяне на силикатна боя таванът следва да се обработи със силикатен грунт.

Матираща или гланцираща – каква да изберем?

Както става ясно, важен е не само цветът, но и до колко равна е повърхността, която ще се получи след нанасяне на боята. Гланциращата боя добре отразява светлината, което визуално прави помещението по-просторно.

Матовите бои отлично скриват дефектите на тавана, което е основно тяхно предимство. Също следва да се отчете, че таванът, боядисан с гланцова боя, по-добре се отмива.

Оттук следва да се направи извод, че ако повърхността на тавана е леко грапава, то за предпочитане е матовият вариант.

Как да изберем?

Евтиният вариант невинаги е най-приемлив. При боядисване на тавана все пак трябва да се обърне и на качеството на боята. Тук следва да се отбележи, че добрият водоемулсионен вариант ще струва относително скъпо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.