Черен ламинат в интериора – предимства и недостатъци

Лечение - черен ламинат, опасност, въздействие

Основа за всеки интериор е подовото покритие. То създава необходимата атмосфера за по-нататъшния полет на фантазията.

Ламинираните панели изглеждат прекрасно навсякъде – в разкошната класика, прованс или в съвременния минимализъм.

Хората, които желаят да демонстрират своята оригиналност предпочитат нестандартните цветове за интериора. Интересно решение е черен ламинат в просторна стая.

Предимства и недостатъци на черния ламинат в интериора

Черното подово покритие рядко се открива в жилищни помещения. При избор на такава палитра следва внимателно да се подходи към другите елементи на интериора.

Тъмният цвят на пода визуално намалява и затъмнява стаята, затова е по-добре да се използва в помещения с голяма площ и там, където ще бъде осигурено добро осветление.

Преди окончателен избор на тъмен цвят на пода следва да се имат предвид предимствата и недостатъците на това решение.

Предимства

  • Тъмен ламинат – респектира, тези подове са визитна картичка на вашето жилище. При необходимата грижа покритието поддържа ефекта на разкошен живот.
  • На фона на белите стени с добро осветление тъмният под придава на помещението лаконичност и създава усещане за хармония;
  • При зониране на голямо пространство е удобно части от помещението да се използва ламинат с описания цвят.

Недостатъци

  • Тъмният цвят на пода зрително намалява площта на стаята;
  • Черният цвят изисква повече почистване, защото дори и тънък слой прах става забележим. Тези подове се нуждаят от ежедневна грижа с използване на специални средства;
  • При използване на ламинат със специфичен цвят като база за интериор е по-добре да се обърнем към опитен дизайнер, който подсказва като се постига желан ефект. Непрофесионалист не може да се справи с тази задача, помещението ще изглежда мрачно;

За какви стилове е подходящ?

Изборът на тъмно подово покритие е смело решение. Най-често за предпочитане са любителите на съвременния стил. Повечето видове ламинирани панели са представени от гланцов и матов вид.

Гланцът е по-взискателен откъм грижа. Всякакви драскотини веднага стават забележими. Ако у дома има животни, не е подходящо полагането на такова подово покритие.

Същевременно блестящото създава впечатление на шик и елегантност. Матовата повърхност много по-често се среща в интериора.

При избор на черен ламинат с малки светли елементи поддържането на пода ще стане доста по-лесно.

Няколко стила, подходящи за използване на черно подово покритие:

  • Hi-tech – предполага наличие на функционални мебели, в които могат да преобладават метални елементи. Комбинацията от тъмен под и мебели, бели стени и стоманени детайли ще станат отлично решение.
  • Минимализъм – използват се малко количество предмети и декор. Това се отнася и за палитрите. Черният ламинат в съчетание с 1 или 2 цвята в интериора подчертава избрания стил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *