Черни плочки за баня – предимства и недостатъци

Строеж - черни плочки за баня, опасност, въздействие

Идеалната баня традиционно се смята за място за пречистване и релаксация, затова всеки собственик се старае да я направи добре. Оттам са и високите изисквания към материалите – те трябва да съчетават в себе си красота, практичност и безопасност.

Особености на черния цвят

Черния цвят се смята за символ на неизвестността и загадъчността, говори за спокойствие и тишина. Рядко предизвиква някакви емоции, но когато преобладава може да потиска психиката.

Въпреки това, много избират него за своята баня, тъй като продължава да бъде универсален, не излиза от мода вече много години.

Ако все пак сте решили да използвате тъмни плочки в своя интериор, то е необходимо внимателно да се измисли неговото оформление.

Правила за оформление на интериора

Първото, на което трябва да се обърне внимание при ремонт на пространството, това е размерът. На всички е известно, че черният минимизира значимостта на всичко, което го заобикаля, затова голямата площ за него е най-добрият вариант.

Но дори в просторните помещения е необходим контраст, за да не се създава усещане за здравина.

Отчитайки фактът, че в малка баня основната задача е да не се злоупотребява с този цвят, с негова помощ може да се оформи само една от стените или подът.

Също следва да се помни, че тъмните тонове поглъщат повече светлина, отколкото другите нюанси, затова осветлението трябва да бъде достатъчно ярко. Необходимо е да се обмисли какво осветление и колко лампи трябва да се сложат.

Комбиниране на цветове

Хармонията на интериора на помещенията до голяма степен е обусловена от правилно подбрана палитра. Доминиращият в нея черен цвят може смело да се съчетава с всякакъв друг, за да създаде ярък акцент и да се привлече внимание.

Ако пък черната керамика ви изглежда твърде унила, спрете своя избор на изделията с тъмен нюанс, ефект на протъркване, или други нюанси на този цвят.

Помнете за хармонията. Предизвикателно ще бъде съчетаването с черно или с лилаво, агресивно – в съчетание с ярки, наситени цветове, тъмно – разредено, невзрачно и скучно – в съзвучие със сивите нюанси.

Производители на плочки

В достигането на идеален интериор на баните, на стопаните им се иска материалите да съответстват на съвременния дизайн и да имат високо качество на експлоатация.

Затова първостепенно значение трябва да се отдели на производителя на облицовъчни покрития.

Най-висококачествените елитни плочки са на испански производители, следвани от италианските.

През последните години и българските фабрики доста подобриха качеството на теракота и фаянса, който предлагат и дори могат да са конкуренция на чуждестранните аналози.

Затова следва да оценим своите възможности и да направим правилен избор за теракот и фаянс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *