Гасена вар – характеристики и къде се използва

Строеж - гасена вар, употреба, правила

Гасената вар е вещество от химически произход, което се използва от човека в много сфери на дейност. Не е изключение и сферата на ремонтните дейности. Но за да бъде работата наистина продуктивна е важно наистина да се използва правилно.

С цел избягване на грешки е необходимо да се запознаем с особеностите на гасеното вещество и препоръките за неговото използване.

Особености

Гасената вар – това е вещество, което се образува при смесване на вода и калциев оксид. При получаване на хидратната вар се отделя такова количество енергия, което би стигнало за кипване на водата или за изгаряне на дърво.

Важна роля при образуване на гасения състав играе температурата на водата, с която влиза в реакция негасената вар. Понякога това вещество се получава при горенето на въглища.

Гасената вар представлява прах с бял цвят – понякога има вид на бели кристали, които издържат на въздействие на доста високи температури, до 560 градуса.

Но ако температурата превишава тази стойност, протича обратният процес на разпад на негасената вар и вода. Съставът не се разтваря в спирт.

Материалът притежава редица ценни преимущества

  • Предпазва повърхностите от въздействието на влага;
  • Оказва дезинфекциращо действие;
  • Подобрява качеството на различни разтвори от бетон и цимент;

Малък недостатък е невъзможността за използване на това вещество за довършителни работи. Обикновено се използва като междинен слой.

Видове

Хидратната вар е различна. Именно принадлежността на състава към определена разновидност определя особеностите на сферата на неговото приложение. Съществуват няколко типа класификации на това вещество.

Първият признак – това е времето, което е необходимо за гасене на калциевия оксид. Разграничават се няколко типа.

  • Бързогасящ се, който се гаси за не повече от 10 минути, независимо от първоначалния обем. Понякога процесът протича, дори за по-малко време;
  • Гасящата се със средна скорост вар обикновено състава си за 15 минути;
  • Когато продължителността на химическия процес превишава 30 минути, варта се причислява към класа на бавногасящите;

Вторият признак на класификация на гасената варова смес е размерът на фракциите.

Сфера на приложение

Гасената вар се използва в много различни отрасли на човешката дейност. Това вещество стана незаменимо в много типове работи, а също и в бита:

  • В градината е необходима за торене и подхранване на почвите, която процедура подобрява значително плодородието. Благодарение на варосването се понижава киселинността на земята, създават се благоприятни условия за отглеждане на култури. Варовите смеси спасяват растенията от вредите и паразитиращи ларви;
  • Доколкото веществото придава здравина на различни материали, с него се покриват дървени конструкции – скамейки, беседки. Също покритието предпазва различните съоръжения от въздействието на влага;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *