Гъвкав камък – необичаен облицовъчен материал

Строеж - гъвкав камък, използване

Благодарение на съвременните технологии пазарът на довършителни материали просто изобилства от новости, които по своето качество и функционалност по нищо не отстъпват на традиционните, а по декоративност понякога значително ги превъзхождат.

Сред тях е и гъвкавият камък, който впечатлява с много възможности и красота.

Какво е това гъвкав камък?

Това е нов материал, създаден по уникална технология, позволяваща пресъздаване на структурата на естествения камък.

Привлича вниманието на дизайнери и архитекти, благодарение на своя уникален състав, сред които гъвкавост, естественост, устойчивост към външни фактори, леко тегло.

Гъвкавият камък е идеален довършителен материал, който лесно заменя тапети, плочки, натуралния и изкуствен камък.

Лесно е да се използва, достатъчно е да имаме базови навици за работа.

Характеристики на гъвкавия камък

Гъвкавият камък има вид на плоча с дебелина не по-малко от 3 мм, в основата на която има текстил и МДФ-тапети. Цветът и релефът се дължат на парченца естествен камък.

Популярността на материала е свързана с неговите уникални, в сравнение с другите свойства и предимства:

  1. Екологичност – гъвкавият камък не съдържа вредни за човека и за околната среда вещества, не отделя летливи пари и лоша миризма.
  2. Не е тежък – квадратен метър камък е с тегло не повече от 5 килограма и не утежнява повърхността;
  3. Лесен за обработка – плоскостите се подават на обработка с всеки остър инструмент и позволяват създаването на сложни по конфигурация детайли;
  4. Паропроницаемост – материалът е способен да пропуска влага и пари, благодарение на което стената може да диша;
  5. Устойчивостта към високи и ниски температури и въздействието на директни слънчеви лъчи. В огън камъкът не се разрушава, а само се размеква, като не позволява на пламъците да се разпространят;
  6. Проницаем за светлина – гъвкавият камък не е прозрачен, но пропуска толкова светлина, че дизайнерите да могат да използват интересния ефект на светене за собствени цели;
  7. Дълготрайност производителите на гъвкавия камък гарантират 35 години служба. Естествено се понижава при наличие на постоянна агресивна среда. Затова материалът, използван за облицовка на фасади, ще служи 20-25 години.

Сфера на приложение на гъвкавия камък

Камъкът се пуска на пазара като декоративен довършителен материал и се използва основно за оформяне на интериора на помещението.

Благодарение на каменните частици и свойствата прекрасно хармонизира с всякакви натурални повърхности – дърво, мрамор, камък и пр.

Възможно е без притеснения да се използва при ремонт в местата с повишена влажност и температура – басейни, сауни, кухни, бани и прочие.

Използва се не само за облицовка на стени, но и за всякакви криволинейни конструкции – арки, колони, камини, сводове и пр. На популярност се радва и в мебелното производство за кухненска гарнитура.

Comments 1

  • Интересувам се от гъвкав камък за облицоване на камина с обла форма. Къде мога да видя какви цветове се предлагат и как изглеждат? Предлагат ли се на руло? Необходими са ми 2-3 кв. метра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *