Гъвкави прозорци – какво е това, предимства и недостатъци

Строеж - меки, прозорци

Няма нищо по-приятно в лятна вечер да се съберете с приятели на верандата или терасата, но веднага щом въздухът започне да мирише на есен, остро възниква въпросът как да се предпазим от капризите на времето.

Меките прозорци не само ще станат преграда за студен вятър, за досадни насекоми и за влага, но и няма да развалят фасадата на конструкцията.

Какво са това меки прозорци?

Сблъскалите се за първи път с термина меки прозорци изпитват недоумение, не разбират как конструкции от стъкло и пластмаса могат да загубят твърдост.

Всъщност меките или гъвкави прозорци е прието да се наричат платнища със специален – ПВЦ или полиуретан, с които се затварят отвори на прозорци и на врати.

За повишаване на здравината и за закрепване на арматурата по периметъра тези прозорци се обличат в рами от брезент или от друг материал.

Плътното прилепване на мекия прозорец към прозоречната рамка се осигурява от обмислена система закрепващи елементи – скоби, метални халки и т.н.

Меки прозорци – предимства и недостатъци

Да разберем по-подробно какви предимства притежават гъвкавите конструкции и могат ли да се разглеждат като сериозна алтернатива на класическото остъкляване:

  1. Икономичност – при използване на меки прозорци за беседки и тераси, можем да спестим около 50-60% от бюджета в сравнение със стъклото. Колкото по-голям е отворът, който е необходимо да се покрие, толкова по-голяма е икономията;
  2. Малко тегло – гъвкавите прозорци са по-леки от своите класически събратя /металопластични или дървени/ събратя. Това позволява затварянето на отвори с всяка площ и конфигурацията без вреда за носещите елементи на структурата;
  3. Безопасност – предимството на гъвкавите прозорци е, че не е възможно да се счупят – силни пориви на вятъра или пряко попадане на камъни няма да ги увредят, а ако се скъсат, то намиращите се вътре хора няма да са опасност.
  4. Здравина и дълготрайност – много хора не рискуват да използват гъвкави прозорци за беседки, опасявайки, че не издържат на силни ветрове и студ. Гъвкавите конструкции запазват цялост в диапазона температури от -50 до +70. Минималният срок на експлоатация на меките прозорци е 10 години;
  5. Лесен монтаж – за да защитим верандата, терасата или лоджията с гъвкави прозорци не са необходими сложни приготовления или специфични инструменти. Средно този процес отнема 2-3 пъти по-малко време от поставянето на метални, пластмасови или дървени конструкции.
  6. Лесни за поддържане – замърсяването може да се отстрани с обикновено миещо средство и мека тъкан.

Меките прозорци имат и недостатъци:

  • Неустойчивост на механични увреждания – притежавайки висока здравина на скъсване, но са безсилни пред всеки остър или режещ предмет;
  • Парников ефект – не пропускат влага, затова се повишава влажността в помещението;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *