Гипсокартон или замазка – кое е по-доброто решение

Строеж - замазка, гипсокартон, правила

При строителството на нов дом или просто ремонт на стария възниква въпроса кое е най-подходящото решение. Много години изравняването на стените е ставало със замазка, но сега ситуацията коренно се промени.

Строителната индустрия не стои на едно място, затова производителите решиха да ни улеснят при ремонт, като предложат на пазара гипсокартон.

Това е достоен конкурент на замазката, но и двете решения имат както редица предимства, така и недостатъци. Именно поради тази причина много хора понякога дълго мислят над въпроса – гипсокартон или замазка? Всъщност и двата варианта са по-своему добри.

Определение за гипсокартон

Това е строителен материал, състоящ се от картонени листове и вътрешен слой втвърден гипс. Широко се използва като подово покритие, както за външно, така и за вътрешно за стени и за междустайни прегради.

Не може да се използва за фасади и за помещения с повишена влажност. Последното не е съвсем вярно, тъй като вече се предлага и гипсокартон устойчив на влага.

Гипсокартон вместо замазка – плюсове и минуси

Предимства

 • Минимум мръсотия и отпадъци – на пода няма да откриете мръсни и мокри следи, тъй като материалът има суха структура и съвсем не изисква овлажняване;
 • Лесен за работа и монтаж – с изравняването на стените може да се справи всеки желаещ без особени строителни навици. Няма да е трудно сам да си постави гипсокартон и на таванната повърхност.
 • Възможност за хидроизолация – обшивката с този материал позволява създаване на хидроизолационна система, която ще избави помещението от постъпването на шум от улицата.
 • Използването на огнеустойчив материал осигурява противопожарна защита на стените.
 • Способност за поглъщане на влага – благодарение на това свойство, стените могат да дишат и няма да се създадат условия за развитие на гъбички.

Недостатъци

 • Намаляването на полезната площ – трябва да се крепи със специална метална решетка, която отнема голяма част от пространството на стаята.
 • Изпълнение на няколко ремонтни дейности – обшивката на стените – това е само един етап от работата, след което трябва да се направи шпакловка на шевовете и да се нанесе закрепващ слой.

Предимства и недостатъци на замазката

Това е отдавна използван метод е конкурент на гипсокартона, който има редица сериозни предимства. Но все пак силните страни на замазката е трудно да не се забележат. Нека по-подробно да разберем.

Предимства:

 • Дълготрайност – смята се за основното предимство на замазката. При правилно провеждане на ремонтните дейности, със спазване на инструкциите по разреждане на разтвора и технологиите, позволява за минимум 20 години да забравим за проблема с неравната стена;
 • Таванът и стените, изравнени със замазка, ще бъдат здрави, максимално надеждни и издържат на удари;

Минуси:

 • Много мръсотия;
 • Много време за полагане на замазката;
 • Грешките при изпълнението не се забелязват веднага;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *