Хидроизолация на балкон – защо е необходима

Строеж - хидроизолация, балкон, покритие

Хидроизолация на балкона – това са редица дейности, които имат за цел намаляване на влагата върху носещите елементи на балкона както и на вътрешните покрития.

Тези мероприятия са задължителни, тъй като това е помещение, което се подлага постоянно на влага от дъжд или сняг.

Ако навреме не извършим ремонтните дейности, то вътрешните покрития между носещите конструкции и основната настилка на балкона могат да бъдат сериозно повредени.

А това ще се отрази на здравината на терасата. Защо е по-добре възможно най-скоро да направим хидроизолация на балкона.

Подготовка на повърхностите за направа на изолация

Ако терасата се използва като част от жилището, тоест е остъклена, и в нея има мебели, то без хидроизолация няма как да се мине.

Но е необходимо да се извършат редица подготвителни работи?

Демонтаж

За начало трябва да свали цялото покритие на терасата. Ако никога не е правен ремонт, то най-вероятно ще се наложи да се отстрани замазката – под нея е бетонна плоча. След като достигнем до нея, следва да се почисти от праха и остатъците и от замазката.

Това трябва да се направи внимателно – в местата, където остане прах и мръсотия, хидроизолацията няма да бъде качествена.

Предварителен ремонт

В някои случаи бетонната плоча може да се нуждае от повърхностен ремонт – да се запушат дупки, пукнатини и други дефекти. Тези проблемни места могат да се коригират, ако са в бетонната плоча могат да се коригират с циментово лепило.

Отворите в парапетите обикновено се преправят със силикон, който е устойчив на въздействието на влага и колебания в температурите.

Ако на някои места се вижда арматура и бетон, който почти не се държи над нея, то трябва да се премахне.

Освободената арматура е необходимо да се зачисти от ръждата с четка по метала и да се боядиса с маслена боя, подходяща за метал с корозия.

Запушване на пукнатини

Всички пукнатини и празнини е необходимо да се запълнят. За тази цел е подходящ разтвор от цимент и пясък в съотношение 1 към 3. Също може да се използва циментово лепило, който засъхва много по-бързо.

Изпълнение на хидроизолация

Възможно е да се използват определени видови технологии, при които се използват различни материали, отличаващи се по своята структура, състав, цена и други критерии. Какви материали могат да се използват.

Материали за хидроизолация

Например, може да се използва хидроизолационно фолио на битова основа. Този хидроизолационен материал успешно отразява слънчевите лъчи, не създава конденз и прекрасно съхранява топлина.

Най-важното е да се нанася на равна повърхност, тоест на стените, на пода или на тавана, които нямат колебания в нивата повече от 2 мм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *