Хидроизолация на банята – защо е повече от наложителна

Строеж - хидроизолация, баня, необходимостВсеки собственик на апартамент, който смята да ремонтира банята, се интересува от въпроса за хидроизолацията. Това е свързано с постоянния контакт с влага, който може да разруши, дори бетонните, тухлените или металните основи, не говорим за дърво и гипсокартон. Така хидроизолацията се превръща в основа на капиталния ремонт и нейното качество играе ключова роля в защита на носещите конструкции. Правилно направената хидроизолация ще ни избави от евентуално проникване на влага в помещения на по-долния етаж. За много хора наводняването на съседите е истински кошмар, а основната опасност идва от банята. Хидроизолацията ще реши този потенциален проблем и в случай на непредвидена ситуация водата просто ще си остане в банята, без да прониква в стаята отдолу или отстрани. Освен това хидроизолация се използва и в редица други случаи.

На какви места е необходима хидроизолация?

Ако живеете в блок или в кооперация, то в случай на теч в банята, на първо място ще пострадат вашите съседи. Достатъчни са само 5-7 литра вода, за да съсипете ремонта на долния етаж, а ако повече – дори 2 надолу. Следващата опасност е в това, че при голям теч и ремонтът, който сте направили на стаите до банята, ще се обезсмисли. Ако покритието на пода и на стените в стените, прилежащи към банята, не е устойчиво на влага, то и вас ви очакват неприятности. В тази връзка е необходимо не само да се направи добра хидроизолация на банята, но и да се обърне внимание на стените. На първо място това са ъглите, които трябва да се покрият с плътен слой хидроизолиращ разтвор.

Ако живеете на първия етаж, рискът да наводните съседите значително се понижава

Но има риск от наводняване на вашия апартамент при по-голям теч, затова е желателно да се направи хидроизолация на подовете на санитарните възли. Препоръчително е да не се пести от хидроизолация, и ако има възможност санитарните възли е най-добре да се обезопасят напълно, да се нанесат хидроизолационни материали по пода, всички стени и по тавана. Не трябва да се забравя, че тази изолация не само ще се превърне в бариера по пътя на водата, но и няма да допусне размножаването на гъбички и плесени в банята. Независимо от това какъв вариант сте избрали – пълна или частична изолация, трябва да се има предвид, че хидроизолацията на следните зони е задължителна: • Там, където са разположени санитарните възли – мивки, душ кабини, вани или тоалетни В тези зони влагата действа постоянно. • Там, където се намират канализационни тръби и щрангове; • В местата на съединяване на водопроводни възли;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *