Има ли връзка между дограмата и мухъла

дограмата и мухъла

В миналото много малко хора се оплакваха от появата на мухъл у дома. И трябва да сме далеч от мисълта, че тогава просто поколенията са били по-непретенциозни, защото това винаги е дразнело всеки човек еднакво и е отблъсквало по все същия неприятен начин.

Тогава защо днес чуваме за този проблем толкова често? Каква е всъщност причината това да се случи и кое влошава толкова много положението?

Все пак сега все повече хора се местят в качествено построени тухлени кооперации, докато преди е имало периоди, в които всичко се е изграждало от панел.

дограмата и мухъла

Съвременната дограма

Една от основните разлики в жилищата преди и днес идва самата дограма. През осемдесетте и деветдесетте години всички апартаменти имаха от старите дървени дограми, които се изработваха от доста некачествени материали с цел да се спестят средства.

При тях обаче имаше някои особености, които не позволяваха да се появява мухъл както се случва днес. Ето и някои от основните моменти:

Дограма изработена от дърво

Старите балконски врати и прозорци се правеха от дърво. Макар и материалът да бе с наистина ниско качество, все пак самият характер на дървото е различен. То е естествен материал, който диша.

То поема и отделя влага в зависимост от околната среда на момента. При прозорците от алуминий и PVC не се осъществява абсолютно никакъв обмен на влага;

Балансира се влажността навън и вътре

Старите дървени врати и прозорци не изолираха домовете до такава степен от външната среда. По тази причина влажният въздух преминаваше навън или навътре за да се постигне някакъв баланс.

По този начин няма толкова голяма разлика в средата в дома и вън от него;

Температурните разлики са по-малки

Разликата в температурата вън и вътре при новите дограми е по-голяма, докато при старите е сравнително малка.

Малката амплитуда от своя страна води до поява на по-малко конденз, което създава по-малко предпоставки за поява на мухъл.

Прозорците от PVC и алуминиева дограма са толкова силно изолиращи, че разликите вън и вътре могат да станат наистина огромни;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *