Най-чести измами при ремонтни дейности

За какво да внимаваме при избор на фирма за ремонти

Колкото и добре да живее, всеки един от нас стига до момента, наречен ремонт. Ужасяващата дума предизвиква нервни тикове у много от нас, само при най-малката идея за подготовка, същинския ремонт и почистването след това.

И тъй като всеки ремонт изисква еднакво количество пари и време, често си позволяваме да съкратим нашата дейност само до осигуряването на средствата и оставим дейностите на фирма-изпълнител. Тук е моментът, в който е добре да бъдем нащрек за нередности и да внимаваме на кого бихме могли да попаднем при избора си.

От какво да се пазим при избор на фирма за вътрешни и външни ремонти

Най-важният момент – доверете са на изпълнители, които вече са организирали и работили по проекти на Ваши близки или приятели. Фирма, която е доказано добра и лоялна. Причината за внимание е, че твърде много строителни бригади имат добре изградено визуално портфолио, но дейностите им се движат блудкаво, не спазват срокове и могат да Ви създадат допълнителни разходи и загуба на време. А те не са в излишък на никого.

Топ съвет

Проверявайте, доколкото е възможно легалността на фирмата и дали тя разполага с регистрация в Търговския регистър или регистрация в Строителната камара. Често срещани са новопоявили се фирми-фантоми. Дори и такива, които вече имат няколко проекта зад гърба си могат да бъдат опасни и негодни за работата, за която сте ги ангажирали.

Често срещан сценарий е, след подписване на договор с изпълнител, без значение дали става дума за ремонт на покриви, ВиК или ремонт на електрическата инсталация, работата да започне, но в определен момент се стига дотам, когато един ден на работния обект не се появява никой, телефоните не се вдигат и се оказвате с полуразрушен апартамент, вложени средства и голям проблем, с който трябва да се справяте сами. Причините за това могат да бъдат не една, но най-честата е, че фирмата, изпълняваща ремонта просто престава да бъде лоялна в уговорката си  с Вас и … изчезва.

Срокове за изпълнение

Спазвайте сроковете от договорката си, но и изисквайте фирмата-изпълнител да спазва своите. Най-добрият вариант е те да бъдат опоменати изрично в договора, който сключвате. В много страни от ЕС и света всяко забавяне на процеса по определени причини води до промяна в цената на работата. Накратко: бъдете лоялни, но и изисквайте същото отношение към вас.

Цената

Договаряйте цената и разплащането за услугата предварително.
Добра идея е да успеете да задържите финалното плащане преди обектът Ви да бъде приключен, както е било договорено. Задължителното за някои фирми „капаро“ понякога е неизбежно, тъй като голяма част от ремонтните дейности по дома Ви ще изискват закупуването на сериозно количество материали и консумативи. Въпреки това е добре при договорката си с фирма-изпълнител да внимавате с прибързаното разплащане. Особено преди да сте оценили финалния резултат.

И докато сме все още на темата „цена“, не се подлъгвайте по най-изгодната оферта за извършване на ремонта Ви. Често конкуренцията се базира единствено на цената за работата. Което често е голяма грешка, тъй като в последствие финалният резултат може да се окаже доста по-скъп от предвиденото от Вас.

Comments 6

 • Има ли към кого да се обърнем в случай на некоректност и некачественно строителство от страна на фирмата , благодаря.

  • Здравейте, ние не изпълняваме по никакъв начин строителни или ремонтни дейности към настоящия момент, а сме САМО И ЕДИНСТВЕНО информационен сайт. Ако някой по някакъв начин се е представил за нас или свързани с нас лица, то това със сигурност е измама и не се доверявайте на такива хора. Сами виждате, че не предоставяме цени на сайта, което е повече от ясна индикация, че не предоставяме услуги на клиенти, а само информация.

   Ако питате по принцип за некоректна фирма, съвета ни е да се обърнете към Комисия за Защита на Потребителите (КЗП).

  • На 13.05.22 сключихме договор с Огнян Николов Николов ЕГН 890603 3966 – строителен предприемач ,за ремонт на навес в с. Врабево общ.Троян обл.Ловеч.
   Предприемача изчисли ремонта за 13000лв.Но тъй като е навес отказах ремонта,и той преизчисли за 6000лв,и сключихме договора.Трябваше да му дам 4000 лв авансово за материали и в срок от 1 седмица ремонта ще е завършен!
   Но те не изпълниха нищо по договора .Започнаха малко от него,демонтираха покрива и на 31.05. поиска и останалите 2000лв,пак за материали,въпреки че до тогава бяха закупили само 22 греди 6/4 см дълги 3.50м,и мартаци 2/4 см-3,50м.
   На 06.06.докараха 2 палета тухли „КЕBE“ по 128 бр.тухли на пале,общо 256 бр.и 4 чувала лепило.В договора трябваше да изидат г-образна стена и една разделна,за помещение за инвентар и пелети.Дългата стена е 9м висока2.60м.,разделната 3м/2.60,а късата е 1/2 стена 3м/1.60м,тъй като си има каменен зид 1,10м
   На 17.06. дойде строител с едно момче,изида стена от 7 реда тухли,тъй като нямаше повече тухли ,като оставяше място за изливане на колони,които трябваше да се отлеят преди изграждане на стената.Предприемача Николов предварително показа на строителя до къде да е стената ,до използване на тези 256бр.тухли.
   Обаждах му се няколко пъти,той обещае да дойде и да довърши ремонта,но до днес 18.08. не се е вестнал.
   За материали от тези 6000лв.,е израсходил грубо около 1000лв
   Мога да ви предоставя копие от договора който не е точен,няма адрес на предприемача,не саотбелязани стените,укрепителният пояс е без арматура.
   Моля ,за съдействие и помощ,да се разобличи поредният некоректен предприемач.Когато взе 4000лв,се обади на някой ,че ще продължат имал вече парите.При втората последна сума от 2000лв,се повтори същото.
   При последното ми обаждане на11.08.го предупредих,че го давам на адвокат и жалба за измама,той сподели,че вече имал дело за измама,но бил накловеден!
   Точни данни за Николов можете да получите от кварталният на с.Врабево Росен Василев.Той на 31.05.ни посети и им записа данните по лични карти.Предупредил е съпругът ми,че са с големи криминални досиета Николов и стройтелят му!
   Благодаря предварително!

   • Здравейте! Проблемът ви е много сходен със ситуация в която се намирам сега. Дали ще можем да се свържем и да поговорим?

 • „Илиеви Строй“Бургас -регистрация на фирмата февруари 2019г.Това е група измамници за строителни ремонти.Искат плащане предварително и ключове за достъп.

 • Милан Георгиев с фирма Теодора 2010 от Плевен. Наехме го с препоръка, но ни излъга с 4000 лв. Некоректен. Фирмата е с прекратена дейност. Доведе бригада от неосигурени, непълнолетни малцинства.
  Лъже и мотае, но все още си намира кого да подведе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *