Най-чести измами при ремонтни дейности

За какво да внимаваме при избор на фирма за ремонти

Колкото и добре да живее, всеки един от нас стига до момента, наречен ремонт. Ужасяващата дума предизвиква нервни тикове у много от нас, само при най-малката идея за подготовка, същинския ремонт и почистването след това.

И тъй като всеки ремонт изисква еднакво количество пари и време, често си позволяваме да съкратим нашата дейност само до осигуряването на средствата и оставим дейностите на фирма-изпълнител. Тук е моментът, в който е добре да бъдем нащрек за нередности и да внимаваме на кого бихме могли да попаднем при избора си.

От какво да се пазим при избор на фирма за вътрешни и външни ремонти

Най-важният момент – доверете са на изпълнители, които вече са организирали и работили по проекти на Ваши близки или приятели. Фирма, която е доказано добра и лоялна. Причината за внимание е, че твърде много строителни бригади имат добре изградено визуално портфолио, но дейностите им се движат блудкаво, не спазват срокове и могат да Ви създадат допълнителни разходи и загуба на време. А те не са в излишък на никого.

Топ съвет

Проверявайте, доколкото е възможно легалността на фирмата и дали тя разполага с регистрация в Търговския регистър или регистрация в Строителната камара. Често срещани са новопоявили се фирми-фантоми. Дори и такива, които вече имат няколко проекта зад гърба си могат да бъдат опасни и негодни за работата, за която сте ги ангажирали.

Често срещан сценарий е, след подписване на договор с изпълнител, без значение дали става дума за ремонт на покриви, ВиК или ремонт на електрическата инсталация, работата да започне, но в определен момент се стига дотам, когато един ден на работния обект не се появява никой, телефоните не се вдигат и се оказвате с полуразрушен апартамент, вложени средства и голям проблем, с който трябва да се справяте сами. Причините за това могат да бъдат не една, но най-честата е, че фирмата, изпълняваща ремонта просто престава да бъде лоялна в уговорката си  с Вас и … изчезва.

Срокове за изпълнение

Спазвайте сроковете от договорката си, но и изисквайте фирмата-изпълнител да спазва своите. Най-добрият вариант е те да бъдат опоменати изрично в договора, който сключвате. В много страни от ЕС и света всяко забавяне на процеса по определени причини води до промяна в цената на работата. Накратко: бъдете лоялни, но и изисквайте същото отношение към вас.

Цената

Договаряйте цената и разплащането за услугата предварително.
Добра идея е да успеете да задържите финалното плащане преди обектът Ви да бъде приключен, както е било договорено. Задължителното за някои фирми „капаро“ понякога е неизбежно, тъй като голяма част от ремонтните дейности по дома Ви ще изискват закупуването на сериозно количество материали и консумативи. Въпреки това е добре при договорката си с фирма-изпълнител да внимавате с прибързаното разплащане. Особено преди да сте оценили финалния резултат.

И докато сме все още на темата „цена“, не се подлъгвайте по най-изгодната оферта за извършване на ремонта Ви. Често конкуренцията се базира единствено на цената за работата. Което често е голяма грешка, тъй като в последствие финалният резултат може да се окаже доста по-скъп от предвиденото от Вас.

Comments 2

  • Има ли към кого да се обърнем в случай на некоректност и некачественно строителство от страна на фирмата , благодаря.

    • Здравейте, ние не изпълняваме по никакъв начин строителни или ремонтни дейности към настоящия момент, а сме САМО И ЕДИНСТВЕНО информационен сайт. Ако някой по някакъв начин се е представил за нас или свързани с нас лица, то това със сигурност е измама и не се доверявайте на такива хора. Сами виждате, че не предоставяме цени на сайта, което е повече от ясна индикация, че не предоставяме услуги на клиенти, а само информация.

      Ако питате по принцип за некоректна фирма, съвета ни е да се обърнете към Комисия за Защита на Потребителите (КЗП).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *