Как да боядисаме линолеума у дома

Строеж - боя, линолеум, правила

Меките подови покрития са подходящи за боядисване, но преди да сложим линолеума, е необходимо да се запознаем с поетапната технология за изпълнение на подобни дейности. А също и оптимално по характеристики средство за боядисване.

Каква боя е подходяща?

Съществуват няколко видове бои, които позволяват бързо и лесно износеният линолеум да се приведе в надлежно състояние. Тези материали се отличават не само по цена, но и по качество.

Алкиден емайллак

Алкидният емайл притежава високи показатели на устойчивост при повишена влажност и ултравиолетови лъчи, а също се отличава по универсалност на приложение и дълъг срок на експлоатация.

Акрилен емайллак

Характеризира се с висока устойчивост на износване, а също и максимално ефективно противодейства на негативните външни фактори.

Термоустойчивият материал е с добра съпротивляемост към всякакви термични въздействия и ултравиолетови лъчи.

Как да боядисаме линолеум в домашни условия?

За да получим максимално надеждно и естетично подово покритие, е необходимо не само правилно да изберем средство за боядисване, но и строго да спазваме всички етапи на боядисването.

На първо място, предварителна подготовка на повърхността и правилно нанасяне на боята.

Какво е необходимо за боядисване на линолеум?

След като боята е избрана и закупена, след като да се погрижим за подготовка на инструментариум. За стандартно боядисване на меки материали се използва стандартен минимален набор от инструменти, представен от:

 • Ваничка или специален съд за боя;
 • Кофа, пълна с чиста топла вода;
 • Калцинирана сода;
 • Санитарен силикон;
 • Скоч;
 • Грунд или лак;

Задължително условие при боядисване е използване на работни ръкавици и маски или респиратор.

Подготвителен етап

Качеството на боядисване на подовото покритие пряко зависи от това колко внимателно и правилно ще бъде извършена подготовката на повърхността.

 1. Премахване от линолеума на прах и на всякакви замърсявания с помощта на содов разтвор с миене впоследствие на пода с чиста топла вода.
 2. След пълното изсъхване на повърхността, следва да се направи ревизия на материала за пробиви или за пукнатини.
 3. Внимателно преправяне на всички пукнатини и отвори със санитарен силикон, грунд и материал за шпакловане.

Боядисване

 1. Към нанасянето на боя на подовото покритие може да се пристъпи едва след като напълно изсъхне всичко обработено със смес за шпакловане и грунд.
 2. Нанасяне на скоч по целия периметър на стените на помещението. Тази мярка ще предотврати случайно боядисване на повърхности.
 3. При необходимост боята или емайла се разрежда със специален разтворител, след което сместа за боядисване се излива в специалната ваничка или съд.
 4. Към нанасянето на боята се пристъпва, като се започне от най-отдалечената от вратата стена. След пълно изсъхване на първия слой може да се нанесе и втори, което помага за здраво и равномерно покритие на повърхността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *