Как да изберем подходяща шпакловка

Строеж - шпакловка, избор, въздействие

Изравняването на стените и подготовката за финалното покритие е невъзможно без шпакловка. Смесите за шпакловане могат да се отличават по състав, форма на реализация, зърненост и някои други параметри.

Подобно разнообразие от смеси за шпакловане е създадено от производителите, за да можем във всеки конкретен случай да подберем максимално подходящ материал.

Не е нужно да се досетим, че за вън и за вътре ще е необходима различен състав за сместа за шпакловане. Следва задължително да се отчита типа и материалът на изравняваната повърхност.

Видове шпакловка според предназначението

Според предназначението се делят на следните видове:

  • Основни – изравняващи;
  • Финални – декоративни;
  • Универсални;

Основната разлика – едрината на материала. Основната шпакловка обикновено е по-едра като консистенция, с отлична здравина и адхезия.

Предназначени са за изравняване на стени с видими дефекти и разлики до 10-15 мм, могат да се нанасят със слой от 3 мм до 2 см. Подобни състави могат да се използват като самостоятелно изравняващо средство или пък се използват след шпакловка.

За постигане на най-добър резултат нанасянето на стартовата шпакловка е по-добре на няколко слоя. Може да се работи с 2 мистрии – едната по-голяма за нанасяне на сместа по стената, втората – за вземане на сместа от съда.

Финална шпакловка – нанася се върху основната, предназначена е за окончателно облицоване на стените преди декоративния ремонт – боядисване, лепене на тапети.

Тези състави са много фини, затова с тях може да се създаде идеално равна и гладка повърхност. По здравина финалната шпакловка отстъпва на стартовата, може да се нанася със слой от максимум 5 мм, лесно се обработва.

Както и в случая с основния състав, финалният е по-добре на 2 слоя. При последващо боядисване се избира много фина смес за шпакловане – 100 микрона.

Универсални състави за шпакловане – подходящи са и за изравняване, и за финална обработка. Има смисъл да се използват, когато повърхността се отличава с минимални неравности.

Подобни шпакловки струват по-скъпо от стартовите и декоративните, но по качество им отстъпват.

Видове шпакловка по състав

В зависимост от това какви материали влизат в състава на сместа за шпакловане:

  • На циментова основа;
  • На гипсова;
  • Полимерна смес за шпакловане;

Циментова шпакловка

Приготвят се на основата на цимент, пясък и вода. Сред предимствата са:

  • Висока здравина, по този параметър, няма аналог, може да се разруши само при удар с чук;
  • Влагоустойчивост, затова съставът се използва в помещенията с повишена влажност;
  • Устойчивост на ниски температурни;

Каква шпакловка да изберем?

За стени може да се избере всякаква. Но ако става въпрос за спалня, гостна, предверия, кабинети и прочие помещения с нормално ниво на влажност, то по-добре да се избере гипсова шпакловка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *