Как да изберем цимент – топ 3 съвета

Строеж - цимент, видове, устойчивост

Би било трудно да изброим целият списък със строителни работи, които не могат да минат без цимент. Използва се навсякъде, било то за ремонт на апартамента или за строителство на къща, за наливане на основи или за изграждане на тухлена стена.

За неопитен човек, който за пръв път се заема със строителни работи и ремонт, винаги стои проблемът с избора. Дори и ако областта на приложение на всеки сорт цимент може да ви подскаже продавач-консултанта в магазина за строителни материали, то цялата истина за качеството на цимента е много трудно и проблемно да се научи.

За да не хвърляме парите си на вятъра, ви предлагаме някои препоръки, които обикновено дават строителите. При покупка на цимент постарайте се внимателно да проучите опаковката.

На нея трябва да присъства информация за завода производител, марката, а също и списъкът със специални добавки.

1.Основни видове цимент

Циментът е неорганично прахообразно вещество, което при взаимодействие с вода образува пластична маса, която бързо се втвърдява и образува подобно на камък тяло. Често се използва за основа на бетон и за строителни разтвори.

Съставът на цимента може значително да се различава. Съответно, ще се отличават свойствата и сферите на приложение.

Днес се произвеждат и предлагат следните основни видове цимент:

Портландцимент

Най-популярният в строителството вид цимент. Произвежда се от портландциментов клинкер, гипс и специални добавки. Клинкерът се добива от варовик, глина и добавки посредством изпичане.

Готовият портландцимент на 70-80% се състои от калциев силикат, останалото се пада на гипса и коригиращи добавки.

Бял портландцимент

Произвежда се от гипс, диатомит и песъчливо-глинести скали с минимално съдържание на оцветяващи вещества. В крайна сметка се получава материал с висока здравина, устойчивост на атмосферни въздействия и втвърдяващ се бързо.

Сулфатоустойчив портландцимент

Произвежда се на основата портландциментов клинкер и гипс. Материалът е с понижено съдържание на калциеви алуминати, което осигурява и устойчивостта на сулфати.

2.Марка цимент по здравина

Най-важната характеристика на всеки цимент е здравината. Този показател се определя по експериментален път. Приготвя се разтвор от цимент и пясък в съотношение 1 към 3, създава се образец във форма на паралелепипед със страни 40 на 40 на 160 мм. Полученият образец се подлага на постепенно нарастващо натоварване.

Получените в хода на лабораторните изследвания данни намират отражение в марките. Ако образецът издържа на натоварване от 300 кг на квадратен см, марката е М300, 500 кг на кв.см. – М500 и т.н.

3.Маркировка за добавки

Освен здравина на опаковката може да се види и маркировка за процентно съдържание на различни добавки в цимента, която се обозначава с показател буква Д. Следва численият показател в проценти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.