Как да предотвратим разрушаване на бетона

Разрушаване на бетона - строеж

Бетонът е един от основните строителни материали, които притежават уникални технически качества и предимства в сравнение с аналозите.

Едновременно с това има и немалко недостатъци

Един от тях е образуването на пори, през които в разтвора проникват вода и химически агресивни вещества, които в крайна сметка водят до неговото разрушаване.

Също негативен фактор е образуването на пукнатини, вследствие на валежи, въздействие на промени в температурата и механични натоварвания.

Горният слой на бетона е влажен дълго време, а през зимата тази повърхност замръзва и се разтопява често и така неговата основа се разрушава.

Освен това влажната среда спомага за размножаване на патогенни микроорганизми, а дезинфекцията е затруднена от това, че вредните вещества проникват на по-голяма дълбочина през порите, където е по-топло.

Именно затова в строителството защитата на бетона играе основна роля и всяка година се пускат на пазара нови и нови импрегнатори и материали за повишаване на водонепроницаемостта и за вплътняване на горния слой на бетонните конструкции.

Полиуретанови композиции

Важно място в тази индустрия заемат полиуретановите композиции, използващи се за подхранване на бетонните повърхности и за създаване в горния слой здрав, водоотблъскващ, полимер-минерален композит чрез свързване на свободния калций и превръщането му в твърда основа.

Подобни състави се използват за повишаване на експлоатационните характеристики на бетонните подове в гаражни комплекси, автомивки, индустриални хладилни помещения.

А също и за хидроизолация на бани, балкони, тераси, басейни, фонтани, листове гипсокартон и т.н.

Лакове

Друго не по-малко ефективно средство са флуорепоксидните лакове, които могат да осигурят защита на бетонните конструкции в продължение на няколко години.

Тяхната основна разлика е в получаването на устойчиво към всякакви химически вещества покритие.

А това с успех се полза при направата на издръжливи на химически вещества подове, канализационни шахти, в пътното строителство, промишлеността и в животновъдството.

Освен това, повишават устойчивостта на бетона към изтриване и превръщането му в прах.

Създават на неговата повърхност удароустойчив, водоотблъскващ и хидроизолиращ слой.

Към настоящия момент защитата на бетона на основата на флуорепоксидни лакове е най-евтиният и ефективен вариант.

Защита на открито

Актуален остава въпроса с какво да защитим бетона, когато е на открито, например, в условията на строителни площадки, които се намират под открито небе.

Главни агресори тук основно са водата и ниските температури.

Особено опасно е замръзването на водата в бетонните пори.

За да се избегне е необходимо да се използват специални импрегнатори, които херметизират бетонната повърхност, което изключва и директния контакт на строителния материал с водата.

Цената на такива импрегнатори не е висока, но ефектът много добър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *