Колко издържа бетонът при пожар и високи температури

Строеж - бетон, пожари, въздействие

Бетон – това е специална смес от вода, цимент, пясък и други добавки. Втвърдявайки се този изкуствен камък придобива, здравина, дълготрайност и отлична устойчивост.

Устойчивостта на бетона се определя от неговата невъзприемчивост на влага, различни температурни колебания, без да губи своите свойства.

Този строителен материал е с ниска степен на горимост, което не влече след себе си разпространение на пожар при въздействие върху него на повишено нагряване.

Бетонните сгради и съоръжения са с отлична устойчивост на огън. Изделията от бетон притежават не само устойчивост на огън, но издържат и на високи температури.

Разлика между устойчивост на пожар и на високи температури

Първото свойство позволява на бетона да издържа на високи температури за кратко, например, по време на пожар. Устойчивостта на високи температури – това е запазване на свойствата на бетонния разтвор при въздействие на много високи температури.

Например, при използване на конструкции за топлинна обработка на разнообразни изделия. За всички бетони е присъща устойчивостта на огън, но това не може да се каже за високите температури.

Въпреки че бетонът е пожаробезопасен и огнеустойчив материал, все пак се поддава на въздействието на високите градуси.

Огнените езици, които въздействат на него за кратко време, не могат да увредят материала, но при продължително влияние започват да се увреждат.

Ако температурата е 250 градуса, тогава бетонът губи своята здравина с 25%, а при 500 градуса почти напълно се разрушава.

Бетонният състав, който трудно гори, има повишена здравина и устойчивост към влияние на огън. Но може да се разруши и да загуби своите характеристики както при пожар, така и при неправилно отношение при силно нагряване.

Така например, рязкото овлажняване или охлаждане на вече загретият бетон, повлича след себе си образуване на пукнатини, разрушения, които не се отстраняват. Отслабва също и арматурната конструкция.

Горенето се отразява неблагоприятно на структурата на бетона, която се разрушава и се разлага на съставните компоненти на циментовия камък.

Устойчивостта на високи температури се постига чрез въвеждане в разтвора на добавки на основата на алуминий и силиций.

Тези компоненти позволяват избягване на разтопяване, горене в момент на пожара и други разрушения на бетонните конструкции при повишени температурни режими.

Що се отнася до огнеустойчивост, то тя се постига чрез добавяне на пълнителите в процеса на приготвяне на разтвора.

Въздействие на високи температури на бетонния състав

Температурните режими въздействащи на бетонния състав в пределите 250-300 градуса повличат след себе си разрушаване на структурата и намаляване на здравината на характеристиките на циментовия камък.

При температура от 500 градуса чакълът и пясъкът в бетона започват да разпукват конструкцията, а при над 550 градуса се стига до пълно разрушаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *