Ламинат на балкона – предимства и недостатъци

Строеж - ламинат, балкон, полагане

Балконът, както никое друго помещение в апартамента, се подлага на колебанията на температурите и на влагата. И много си задават въпроса: „Може ли да се положи ламинат на терасата и до колко това е целесъобразно?” Разбира се, възможно е, ако се придържаме към основните правила за избор и монтаж на подовото покритие.

Ламинатът е добър вариант за под на затворени балкони и лоджии. Материалът е устойчив на влага и на промени в температурите, не е горим материал, лесно се мие и дълго запазва своите естетически свойства.

Предимства и недостатъци на ламината

Рисунъкът на ламината може да бъде абсолютно всякакъв, най-разпространен и популярен е имитация на дърво, затова често го наричат ламинатен паркет.

На обратната страна на панела е прикрепена хартия с водоотблъскващи свойства. Слоевете акрилова смола могат да са няколко. Именно те влияят на характеристиките на материала – устойчивост на ултравиолетовите лъчи, влага, механични увреждания.

Предимства

Освен това, че подът от ламинат изглежда много естетично, помещението придобива стилен и солиден вид.

Това подово покритие притежава цяла съвкупност от характеристики и има множество предимства:

  • Достъпна цена и голям асортимент разцветки – имитация на камък, дърво, керамика, паркет в разнообразна цветова гама;
  • Устойчивост на влага и колебания в температурите;
  • Устойчивост на ултравиолетови лъчи и на износване;
  • Простота на монтаж;
  • Топлопроводимост, възможност за полагане на подово отопление;
  • Издържа на механични натоварвания и на много килограми;
  • Лесен за поддържане, от ламината се отмиват на практика всякакви замърсявания, дори боя, като покритието не губи естетичните си свойства;
  • Отговаря на нормите за пожарна безопасност;

Недостатъци

Следва да се отбележат и недостатъците на ламината:

  • Силен акустатичен ефект;
  • Внимателна подготовка на пода преди полагане, повърхността не трябва да бъде не само внимателно почистена, но и абсолютно равна;

Избор на панели

От правилният избор на панели зависи и експлоатационния срок на материала. За балконите специалистите препоръчват покупка на ламинат 31-ви клас и нагоре, при условие че терасата е остъклена и топлоизолирана.

Под топлоизолация се разбира поставяне на стъклопакети, изолация на стени, перила на балкона или на лоджията.

Ако подобни мероприятия не се планират, е необходимо да се обръща внимание на ламинат клас 33, характеризиращ се с по-голяма устойчивост на влага и колебания на температурния режим.

Избор на подложка

Едно от предназначенията на подложката се заключава в това, че при помощ могат да се отстранят незначителни неравности на пода и да се защитят панелите от влага.

Подложката реално отстранява излишният шум, изходящ от самия ламинат. Стъпките стават по-тихи. Звуците от падащи предмети или подметките на обувки ще бъдат приглушени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *