Лепило за линолеум – как да изберем правилно

Строеж - лепило, линолеум, избор

Линолеум – вече е отдавна известен като бюджетно подово покритие както в големите градове, така и по селата. Подходящ е, дори за помещения, в които се наблюдава повишена влажност, например, кухненската зона.

Но за да ни служи покритието дълги години, е необходимо здраво да се залепи за основата на пода. А за тази цел трябва да се знае как правилно да се избере лепило за линолеум, и как да се положи материалът.

Какво лепило да изберем за линолеума?

Днес лепилото на водна основа може да се раздели на следните категории като:

Универсално – подходящо е за работа с по-плътни и по-дебели материали. В състава му има предимно тебешир и латекс и карбоксиметилцелулоза.

Акрилно – използва се за хетерогенни и хомогенни покрития в помещения с умерена степен на влажност.

Синтетично – в основата му са лепило и латекс, които позволяват по надежден начин да се слепят естествени покрития с основа под.

За технически помещения с голямо количество електронни уреди производителите се предлагат специални дисперсионни състави за лепене на линолеум.

Те притежават специален антистатичен ефект. А за основите от тъкани може да се използва и битумен мастик, която надеждно слепва довършителният материал и основата.

Важно! Всички видове мастици се нанасят на повърхността само с помощта на шпатула – с този метод се понижава разхода на средството, което е важно при големи обеми.

Как правилно да избираме лепило?

Залепването на линолеум към основата на пода е просто необходимо, за да се избегнат неприятности при експлоатация. И съвременните производители предлагат на своите купувачи 2 основни средства, които са идеални за тези цели:

  • Реакционни залепващи средства;
  • Дисперсионни залепящи средства;

Реакционни залепващи средства

В основата на това лепило е химическо съединение от епоксидна смола с полиуретан, които при встъпване в реакция по най-надежден начин залепват 2-те повърхности на материалите, като по този начин се образува здрав слой.

С характерни водоотблъскващи свойства и сериозна защита от механични увреждания.

Този вид лепило най-често се използва за индустриални помещения, и при работа с материал на тъканна основа.

Предимството е в това, че разходът на материал е малък, а качеството на залепване високо. Поради малкия разход е подходящо за използване в големи помещения и за обемни дейности. Но това не освобождава този състав от недостатъци като:

  • Висока цена на стоката;
  • Остра и специфична миризма;
  • Необходимо е спазването на условия за пожарна безопасност, тъй като лепилото лесно се възпламенява.

Поради факта, че при лепене на повърхности протича химична реакция, това средство се отнася към средства за студено заваряване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *