Лепило за паркет – как да изберем най-подходящо

Строеж - лепило за паркет, въздействие, ограничения

Паркетът се отнася към типа подови покрития, които се създават с помощта на малки дървени планки, които се подреждат в различни повтарящи се шаблони. Но дълго ли ще се запази това първоначално състояние?

Няма ли да се изместят дъските на паркетния под след известно време? Тези фактори до голяма степен зависят от майсторството при поставяне на дъските и от качеството на използваните материали – лак и лепило за паркет.

Ето защо следва да се обърне голямо внимание както на избора на паркетната дъска, така и на подбора на качествено лепило. От това какво лепило изберете ще зависи здравината на подовото покритие.

Неподходящото лепило може до голяма степен ограничава експлоатационния срок на пода и предизвиква редица неприятни ефекти.

Как да изберем лепило за паркет?

Съществува цяла съвкупност от фактори, на които следва да се уповаваме при избор:

 • Например, вид на основата, на която ще се полага паркета;
 • От какво дърво е направено паркетното покритие;
 • Температурни условия в помещението;
 • Особености на експлоатация;

Всички лепила за паркет се делят на 2 категории – едни и двукомпонентни. Те се отличават по състав, компоненти и скорост на изсъхване, както и технически характеристики.

Еднокомпонентно лепило за паркет

 1. Воднодисперсионно лепило се използва за лепене на паркет към фанер или замазка. Безопасно е, няма миризма и е доста евтино. Подходящо е за полагане на дъски само от водоустойчиви сортове дървесина.
 2. Синтетичното лепило на основа на разтворители е подходящо за всеки вид паркет. Съставът притежава еластичност и е удобно за работа. Съществен недостатък е силната миризма, която вреди на здравето при вдишване на пари от разтворител и голяма пожароопасност.
 3. Еднокомпонентното лепило на основата на полиуретан е по-еластично и по-удобно за работа и е подходящо за работа с всеки вид дърво.

Но най-оптимален и най-добър вариант е двукомпонентно лепило.

Двукомпонентно лепило за паркет

Неговата универсалност се заключава в това, че е подходящо за всякакви видове дървесина, без значение дървената и размера на паркетното покритие. Подходящо е за всякакъв вид основа било то дърво, бетон или друг вид под.

Също има голяма здравина на лепилния шев, което е признак за по-нататъшна дълготрайна експлоатация. Високотехнологичното двукомпонентно лепило е лидер на световния пазар сред паркетната химия.

 • Не съдържа в себе си влага, така предпазва паркетната дъска от деформация;
 • Също лепилото е с добра водоустойчивост, може да се използва при полагане на паркет навън – на балкони, тераси, беседки, където има достатъчно голяма влажност на въздуха;
 • Следва да се отбележи, че лепилото е с висока екологичност, няма миризма и е абсолютно безвредно;
 • Също е устойчиво на изгаряния, затова осигурява и пожарна безопасност на помещенията;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.